«60 χρόνια UNFICYP»: Το ντοκιμαντέρ για τη θυσία στελεχών της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο

Η πρώτη πανελλήνια προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ με τίτλο «60 ΧΡΟΝΙΑ UNFICYP» πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα. Αναφέρεται στη συμβολή και θυσία των στελεχών της Ειρηνευτικής Δύναμης και αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου να επικαιροποιήσει το κυπριακό πρόβλημα με δράσεις και εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Μέσα από ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου επιχειρεί να φωτίσει το ρόλο που διαδραματίζει επί 6 δεκαετίες η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην κατεχόμενη, επί μισό αιώνα Κύπρο.

Ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, επισήμανε πως: «ένας φόρος τιμής θα έλεγα σε όλους τους ανθρώπους που υπηρέτησαν στην Κύπρο από το 1960, η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο ξεκίνησε λόγω και της τεταμένης κατάστασης που επικρατούσε στο νησί με 12.000 άνδρες, ένα μεγάλο σώμα το οποίο είχε και επιχειρησιακές δραστηριότητες και σήμερα αριθμεί 800».

Η αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο, γνωστή ως ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί μία από τις μακροβιότερες σε όλο τον κόσμο. Από το 1964 έως και σήμερα έχουν υπηρετήσει περισσότεροι από 150.000 κυανόκρανοι ειρηνευτές, ενώ συνολικά 187 έχασαν τη ζωή τους.

Ο σύμβουλος Τύπου της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Άδωνις Ταλιαδώρος, επισήμανε πως: «Μέσα από αυτή την ταινία λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις χώρες που βοήθησαν ποικιλοτρόπως».

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και Προϊστάμενη του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του ΡΙΚ, Γιάννα Ιακώβου.

Η πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ έγινε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εν;v για την τραγική επέτειο της εισβολής, θα ακολουθήσει εκστρατεία ενημέρωσης και στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Συλλούρης, πρόεδρος της ομοσπονδίας κυπριακών οργανώσεων Ελλάδας: «δεν ξεχνούμε ότι κατέχεται το 67% του εδάφους και ότι 170.000 άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες. Το ντοκιμαντέρ θα βοηθήσει να γνωστοποιήσουμε και να γνωστοποιήσουμε σε όλο τον κόσμο».

Η Θεσσαλονίκη θα είναι ο επόμενος σταθμός προβολής του ντοκιμαντέρ.

Ρεπορτάζ: Ελένη Μπουγά

Πηγή: ertnews.gr