Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Με παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός τόνισε πως είναι επικίνδυνη η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην πρώτη συνεδρία των ηγετών, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και ευημερία βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, καθώς προηγουμένως ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αναφερθεί στη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, νωρίτερα σε δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στις σημαντικές αποφάσεις του Οργανισμού, που θα ληφθούν στη διάρκεια της Συνόδου.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι απακάλεσε τη χώρα του “Μακεδονία” και την κυβέρνησή του “μακεδονική κυβέρνηση”.

«Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε μας σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύει αξίες. Είμαστε εδώ μαζί με τους συμμάχους μας για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας, όπως πριν έτσι και στο μέλλον, σχετικά με την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της λειτουργίας του διεθνούς δικαίου» σημείωσε ο Μίτσκοσκι.

«Για εμάς, ως μικρό έθνος, είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να ληφθούν οι σημαντικές εκείνες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, κάτι στο οποίο θα συμβάλουμε και εμείς. Η Μακεδονία, ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες. Ως μακεδονική κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του μακεδονικού λαού και των μακεδόνων πολιτών» ανέφερε ακόμη ο Μίτσκοσκι.

Ο Μίτσκοσκι πρόσθεσε πως ως χώρα «παραμένουμε προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, δηλαδή τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό του Στρατού μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο έτσι θα ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης παγκόσμιας αμυντικής συμμαχίας που υπήρξε ποτέ».

75 χρόνια μετά την ίδρυση της Συμμαχίας, οι εταίροι και οι σύμμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι πάλι με μια απειλή σε μια θερμή σύγκρουση στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Και έτσι το μήνυμα το οποίο στέλνουν από εδώ και θέλουν να στείλουν, παρά τις όποιες διαφωνίες και διαφοροποιήσεις, είναι ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είπε για τα F-16 που προαναγγέλθηκε η άφιξή τους στην Ουκρανία.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα μεταφερθούν και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς από την Αμερική στο γερμανικό έδαφος.

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή στη Σύνοδο του NATO απέστειλε μήνυμα για την συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία αλλά και την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής άμυνας.

Την πέμπτη συνάντησή τους εντός των τελευταίων 12 μηνών πραγματοποιούν απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας σε μια επισκόπηση της διαδικασίας επαναπροσέγγισης και επιβεβαιώνοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί.

Η συνάντηση θα είναι σύντομη, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας- Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Οι δύο πλευρές μεταδίδουν έμπρακτα τη διάθεση διατήρησης του ήρεμου κλίματος, με τους δύο ηγέτες να αναμένεται να συναντηθούν με συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνέχεια του διαλόγου τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Μιλώντας σε εκδήλωση αμερικανικού think tank ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θετικά βήματα, μιλώντας μεν για «ύφεση» επισημαίνοντας δε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός

Είναι μια κανονικότητα που θέλουν να δώσουν οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους, όταν βρίσκονται και οι δύο σε μεγάλα διεθνή φόρα, όπως είναι το ΝΑΤΟ ή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε ανακοινώσεις. Στη σημερινή συνάντηση θα γίνει περισσότερο μια ανασκόπηση της πορείας της προσέγγισης.