Η Κάρπαθος κερδίζει κάθε χρόνο και περισσότερους φίλους που επιθυμούν οι καλοκαιρινές διακοπές τους να περάσουν ξέγνοιαστα διαλέγοντας δεκάδες παραλίες στην  160χλμ. μήκους ακτογραμμή της.

Τα χρώματα της θάλασσας στις μικρές και μεγάλες παραλίες φωλιάζουν ήρεμα και παιχνιδίζουν με το φως. Το άλλοτε με ψιλή άμμο και άλλοτε με μικρά βοτσαλάκια μακρύ ποδήρες ένδυμα της Δωδεκανησιακής αυτής γωνιάς, έχει αξιοποιηθεί διακριτικά με ταβερνούλες και ομπρέλες για τον κάθε ένα.

Οι περισσότερες από τις παραλίες είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο, αλλά οι περισσότερες με πεζοπορία και με πολύ μεγάλη προσοχή. ΄Όπως συστήνουν και οι κάτοικοι, είναι προτιμότερο να μεταβείτε ως εκεί με τα μικρά πλοιάρια που είτε φεύγουν από τα Πηγάδια, το κέντρο είτε από τις πιο κεντρικές παραλίες, όπως το Διαφάνι, Βόρεια για να μεταβείτε πέριξ του όμορφου αυτού λιμανιού.

Επιλέξαμε, να ακολουθήσουμε την περίπου μιάμισης ώρας διαδρομή των ημεροπλοίων, που αναχωρούν κάθε πρωΐ το καλοκαίρι από τα Πηγάδια με προορισμό το Διαφάνι ή τη Σαρία, από  Ν. προς Β. Ουσιαστικά αποτυπώσαμε γνωστές και άγνωστες ακρογιαλιές της Ανατολικής Καρπάθου ως το Διαφάνι. Αφού έγινε η φωτογράφηση της πορείας, χρειαστήκαμε την βοήθεια του Επαγγελματία Ναυτικού κ. Μανόλη Νικολάου Μελεΐση από το Διαφάνι για την ταυτοποίηση των σημείων και την περιγραφή τους καθώς και το Τοπωνυμικό της Καρπάθου» του αξέχαστου φίλου Πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Μηνά ( Πν.Κέντρο Δ.Καρπάθου, Εξάντας, 1/ 2000).

Αφήνοντας τον όρμο του Βρόντη στα Πηγάδια, πρώτη οργανωμένη παραλία στη θαλάσσια διαδρομή μας η Αχάττα με αμμουδιά και πηγαίο νερό . Ανήκει στο ιστορικό χωριό Απέρι πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1892.

Πηγάδια Καρπάθου

Ακολουθεί η Κυρά Παναγιά, με το ομώνυμο εκκλησάκι, οργανωμένη παραλία και αυτή προσβάσιμη και με αυτοκίνητο.

Κυρά Παναγιά Καρπάθου

Τα ΄Απελλα που μας περιμένουν δίπλα, είναι επίσης μια διάσημη αμμώδη παραλία της Καρπάθου, οργανωμένη , περιτριγυρισμένη με πεύκα. Και εδώ η πρόσβαση γίνεται δια ξηράς με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Άπελλα Καρπάθου

Στα «πόδια» των Σπόων βρίσκεται η βοτσαλωτή οργανωμένη και ιδιαίτερα αξιοποιημένη παραλία του Αγίου Νικολάου. Εδώ εντοπίστηκαν κατάλοιπα αρχαίου οικισμού, που μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο εμπορικό κέντρο των Σποϊτών.

Άγιος Νικόλαος Σπόων Καρπάθου

Πιθανός σφουγγαρότοπος να ήταν η επόμενη μοναχική μικρή παραλία της Μελάθθας, την οποία προσεγγίζει ο περιηγητής μόνο με  καΐκι.

Για να προσεγγίσει ο επισκέπτης της Καρπάθου την ήσυχη παραλία Αγνώντια, περιοχή με λυγαριές, που βρίσκεται στα όρια της Ολύμπου Καρπάθου, θα ακολουθήσει τη διαδρομή Πηγάδια – ΄Ολυμπος, στα Ανατολικά του θα συναντήσει τον χωματόδρομο  προς τον ΄Αγιο Μηνά, και σε διασταύρωσή του θα συνεχίσει τον χωματόδρομο που καταλήγει στην βοτσαλωτή παραλία.

Η αμμουδερή παραλία του Λάλα, ήταν πειρατότοπος, όπως φαίνεται και από μερικά τραγούδια που μας σώθηκαν.

Ο ΄Αης Μηνάς είναι μια μικρή εκκλησία όπου στη γιορτή του (11 Νοε)  γίνεται ακόμη μεγάλο πανηγύρι. Βρίσκεται στην περιοχή Φίλιος και η βοτσαλωτή παραλία του συγκεντρώνει , χάρις και την στεριανή πρόσβαση , πλήθος κόσμου. Εκεί λειτουργεί το καλοκαίρι και εστιατόριο. Ανέκαθεν η περιοχή ήταν ένας πλούσιος ελαιότοπος.

Άγιος Μηνάς Καρπάθου

Το Κάπι είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο από την ΄Ολυμπο. Πρόκειται για παραφθορά της λέξης κήπος μιας και εκεί το νερό ευνοεί την ανάπτυξη των οπωροφόρων δέντρων.

Την επόμενη παραλία Φορόκλι μόνο 20 λεπτά χωρίζουν, με βάρκα, από το Διαφάνι, και περίπου ίδιου χρόνο με το αυτοκίνητο από την ΄Ολυμπο. Οι κάτοικοι της Ολύμπου και οι ιστορικοί βεβαιώνουν πως σ΄αυτόν τον ελαιότοπο υπήρχε ως πριν λίγα χρόνια – κάηκε στις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή πριν λίγα χρόνια)  ένας πεύκος, ο καλούμενος αφεντικός, όπου κάθονταν οι προύχοντες της περιοχής, και  στη σκιά του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο Μουχτάρης , κοινοτάρχης της Καρπάθου «έκλειε» τους φόρους, και έτσι οι Ολυμπίτες ποτέ δεν είδαν Τούρκο στο χωριό τους.

Φορόκλι Καρπάθου

Το Κάντρι είναι μια παραλία στην περιοχή του Νάτη, ιδιοκτησία κάποτε ίσως κάποιου υψηλόβαθμου Τούρκου. Μικρά βότσαλα απλώνονται στην παραλία, η πρόσβαση της οποίας είναι δύσκολη δια ξηράς.

Το ίδιο επικίνδυνη είναι για όσους ενδιαφέρονται να την προσεγγίσουν οδικός και η επόμενη παραλία ΄Οψι.

΄Ησυχος είναι και ο κολπίσκος Πεντικάλια που ακολουθεί. Ολοκάθαρη χαλικόστρωτη παραλία. Εύκολη η πρόσβαση δια ξηράς, από το Διαφάνι.

Από τον παλιό ιδιοκτήτη του Παπα-Μηνά οφείλει το όνομα της η εύκολα προσβάσιμη και με αυτοκίνητο η  υπέροχη παραλία που συναντάμε στο ταξίδι μας προς το Διαφάνι.

Πλούσιος ελαιότοπος η επόμενη βοτσαλόστρωτη παραλία. Λέγεται Μερές και την προσεγγίζεις εύκολα δια ξηράς.

Η Αλατσοπούντα, αλατόπος , ή Θαλασοπούντα είναι μια μικρή παραλία που δεν σημειώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κολύμπι.

Πριν γυρίσουμε για το Διαφάνι μπροστά μας η αμμουδερή παραλία Καμπί, πλούσιος ελαιότοπος, ήσυχος για βουτιές στα όμορφα χρώματά του.

Εμείς σταματάμε στο Διαφάνι, με την υπέροχη παραλία του, τα πολλά τουριστικά, ανακαινισμένα καταλύματα για κάθε διάθεση, τα εστιατόρια και τα μπαράκια. Εδώ αναζητήστε το παραδοσιακό ψωμί του ξυλόφουρνου, τα παξιμάδια, τα κουλούρια, τις μακαρούνες και τα ντόπια γλυκά. Θα συναντήσετε ακόμη γυναίκες με τις παραδοσιακές φορεσιές, το «καβάϊ» με τα στιβάνια, συνεχίζοντας μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Διαφάνι Καρπάθου

Από δω ξεκινάνε, ή συνεχίζουν το δρομολόγιο τους από τα Πηγάδια τα πλοιάρια, καθημερινά το καλοκαίρι για τη Σαρία περνώντας από το Σπήλαιο.

Σπήλαιο Καρπάθου

Τα πλοιάρια κάνουν μια ολιγόωρη στάση στα Παλάτια της Σαρίας για να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να την περιηγηθούν και να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά και συνεχίζουν προς την εκπληκτική Αλιμούντα και αν θέλουν καταλήγουν στο Τρίστομο πριν επιστρέψουν.

Σαρία Καρπάθου- Τα Παλάτια

Ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της καθημερινής συγκοινωνίας Διαφανίου -Ολύμπου Καρπάθου (6 χλμ) για τους μεμονωμένους φίλους του Διαφανιού και της Ολύμπου  γραμμή η οποία εξυπηρετείται με τοπικό λεωφορείο μια φορά την εβδομάδα με  προορισμό τα Πηγάδια (70 χιλ.). Τα τακτικά δρομολόγια σταματούν με τη λήξη του σχολικού έτους. Οι οργανωμένοι επισκέπτες έχουν εξυπηρέτηση με λεωφορεία των πρακτορείων και οχήματα των επιχειρηματιών. Για τους φίλους της πεζοπορίας υπάρχει  και το μονοπάτι (4,5 χλμ.), χωματόδρομος (90 μ.), ασφαλτόδρομος (550 μ.).

Πηγή: ertnews.gr