Εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά στην ανατολική Εύβοια, όπου έχει δοθεί εντολή σε τρία χωριά για εκκένωση.

Τις απογευματινές ώρες η Πυροσβεστική αύξανε συνεχώς τις δυνάμεις της σε σημείο που τα εναέρια μέσα, που πλέον έχουν αποσυρθεί, έφτασαν τα 26, τη στιγμή που η Πολιτική προστασία βρισκόταν σε αυξημένη κινητοποίηση αποστέλλοντας πέντε διαδοχικά μνηνύματα 112 που σήμαναν την εκκένωση οικισμών.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, στην Εύβοια μετέβη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ώστε να συντονίσει τις ενέργειες. Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 3 το μεσημέρι και πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Μέχρι να νυχτώσει επιχειρούσαν από αέρος 26 πυροσβεστικά και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν ακόμα υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου του ΓΕΕΘΑ. Επίσης, από τον Πειραιά έχει μεταβεί πυροσβεστικό πλοιάριο στην περιοχή. Για ανάλογες ενέργειες ενημερώθηκε και το Λιμενικό Σώμα, ενώ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση» τόνισε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με την πορεία της φωτιάς».

«Το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως τόνισε «…στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως η κατάσταση παραμένει απολύτως κρίσιμη λόγω των αναζωπυρώσεων».