Εντείνεται ο φόβος για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ύστερα από τις δύο δολοφονίες, ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Η κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς είναι σε εξέλιξη στην Τεχεράνη ενώ η ταφή του αναμένεται να γίνει την Παρασκευή στο Κατάρ. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές απευθύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα ιρανικά αντίποινα στην εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και του Νο.2 της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.

Ωστόσο, η κατάσταση στο Ισραήλ είναι ήρεμη, υπάρχει εγρήγορση και κάποια ανησυχία στον κόσμο αλλά γενικά το ζήτημα αντιμετωπίζεται ψύχραιμα.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σκότωσε στις 13 Ιουλίου τον Μοχάμεντ Ντέιφ, ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου υπενθυμίζουν, αναφερόμενα στο επικείμενο χτύπημα, ότι drone της Χεζμπολάχ είχε καταφέρει να φωτογραφήσει προ δύο εβδομάδων το λιμάνι της Χάιφα αλλά και την βάση Ραμάτ Νταβίντ έξω από την πόλη, τη μοναδική μεγάλη αεροπορική βάση στο βόρειο Ισραήλ.

Ως εκτίμηση στο Ισραήλ κυριαρχεί το σενάριο πως η Χάιφα είναι ο πιθανότερος στόχος με πυραύλους ακριβείας από το Λίβανο.

Ένα ακόμη ερώτημα που εγείρεται είναι πως η Χάιφα είναι μικτή πόλη, με 300.000 Ισραηλινούς Άραβες και εάν χτυπηθεί, διότι στόχο πιθανολογείται ότι θα αποτελέσουν και τα διυλιστήρια, το ζήτημα θα περιπλακεί.

Το Ισραήλ βρίσκεται δύο 24ωρα σε επαφές με αραβικές χώρες, κυρίως την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία για την παροχή πρόσθετης αντιαεροπορικής κάλυψης στο κομμάτι του Ιράν και της Υεμένης, έτσι που ο Σιδηρένιος Θόλος και η υπόλοιπη αεράμυνα του Ισραήλ να είναι σε θέση να χειριστούν το βόρειο μέτωπο καλύτερα.

Διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ

Απόψε, με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ημερών από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την έναρξη του Πολέμου, διοργανώνεται από την αντιπολίτευση μεγάλη διαδήλωση κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά την ακύρωση των δημόσιων εκδηλώσεων και την προτροπή για μη διοργάνωσή τους.

ΟΙ ΗΠΑ καλούν «όλες τις πλευρές» στη Μ. Ανατολή να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε «όλες τις πλευρές» στη Μέση Ανατολή να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση καθώς και να καταλήξουν «επειγόντως» σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα, εν μέσω φόβων για ανάφλεξη ύστερα από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, που σκοτώθηκε στην Τεχεράνη σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.