Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε αυτή την Τετάρτη ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετέχουν σε πράξεις « βίας » μετά τις εκλογές της 28ης Ιουλίου, για τις οποίες ισχυρίζεται κρατούνται 2.229, εκπαιδεύονται στο Τέξας (ΗΠΑ) και την Κολομβία, καθώς και στο Περού και τη Χιλή, όπως σημειώθηκε πριν από μια εβδομάδα.

Σε μια εκδήλωση, ο πρόεδρος ανέφερε ότι το 80% από αυτούς εκπαιδεύτηκαν σε «πεδία» που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες, για τις οποίες ισχυρίστηκε ότι είχε «τις αποδείξεις», για τις οποίες, ωστόσο, δεν πρόσφερε ούτε έδειξε λεπτομέρειες.

Εξήγησε ότι πρόκειται για «ομάδες νεολαίας» που «στρατολογήθηκαν» από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της πλειοψηφίας, Edmundo González Urrutia, τον οποίο αποκάλεσε «εγκληματία πολέμου» και από την ηγέτη κατά των Chavista María Corina Machado για να πραγματοποιήσουν αυτές τις ενέργειες, μεταξύ των οποίων αναφέρθηκαν οι επιθέσεις σε κέντρα υγείας και εκπαίδευσης και η κατεδάφιση των αγαλμάτων του Προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999-2013).

«Αυτός ο άνθρωπος, ο Edmundo González Urrutia, και η δαίμονας Machado πήγαν να αναζητήσουν νέους για να τους διαστρεβλώσουν, τους εξαπέλυσαν στη βία και τώρα τους εγκατέλειψαν», πρόσθεσε ο Maduro, που ανακηρύχθηκε επανεκλεγμένος πρόεδρος από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE).

Μετά την ανακοίνωση αυτού του αποτελέσματος, υπήρξαν πολλαπλές διαμαρτυρίες στο Καράκας και σε αρκετές περιοχές της Βενεζουέλας, χαρακτηρισμένες από την πλειοψηφούσα αντιπολίτευση η οποία επιμένει στη «νίκη» του σημαιοφόρου της- ως «αυθόρμητες και νόμιμες εκφράσεις», ενώ η κυβέρνηση τις αποκαλεί «εγκληματίες» και «τρομοκράτες», ενώ κατήγγειλε ένα πραξικόπημα που «σφυρηλατήθηκε» από «ακροδεξιούς φασιστικούς παράγοντες».

Στις 31 Ιουλίου, ο Μαδούρο κατήγγειλε ότι μια ομάδα Βενεζουελανών «εκπαιδευμένων» στη Χιλή και στο Περού βρισκόταν πίσω από τη βία στη μέση των διαδηλώσεων κατά του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο αργότερα απέρριψε ο Περουβιανός πρωθυπουργός, Γκουστάβο Αντριάνζεν, ο οποίος το θεώρησε λυπηρό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, τουλάχιστον 59 αστυνομικοί και 47 μέλη των Βολιβαριανών Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων (FANB) τραυματίστηκαν, ενώ 2 στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Σε αυτούς τους 2 θανάτους προστίθενται, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Provea, 24 θάνατοι αμάχων, ορισμένοι από τους οποίους δολοφονήθηκαν από μέλη της δημόσιας δύναμης ή ένοπλες παράτυπες ομάδες, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώθηκε ούτε σχολιάστηκε από τις αρχές, οι οποίες επίσης δεν έχουν αναφερθεί στον αριθμό των τραυματισμένων πολιτών.