Η Ζαραβίνα, είναι η άγνωστη λίμνη στο Πωγώνι, κρυμμένη σε ένα καταπράσινο τοπίο, σχεδόν δίπλα στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς, μία ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η συγκεκριμένη λίμνη φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα με σπάνια είδη και κρυμμένους θρύλους.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Καψάλη, δήμαρχο Πωγωνίου, πρόκειται για μία “εναλλακτική παραλία” της Ηπείρου με ρεκόρ επισκεψιμότητας, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 458 μέτρων και είναι από τις πιο βαθιές λίμνες της Ελλάδας. Όπως τόνισε ο κ.Καψάλης, η λίμνη ήταν ιδιωτική έως και πριν από λίγα χρόνια, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να την γνωρίσει ο κόσμος και να γίνει τουριστικός προορισμός.

Το μεγάλο βάθος της λίμνης με τις ρουφήχτρες, τις καταβόθρες και τα βαλτώδη νερά, έκαναν τη λαϊκή φαντασία να οργιάζει. Οι θρύλοι και οι δοξασίες γύρω από τη λίμνη έδιναν και έπαιρναν για χρόνια. Παλιά έλεγαν πως αν ρίξεις ένα κανάτι στην λίμνη θα το δεις στα Γιάννενα. Αν και πρόκειται για λαϊκή υπερβολή, ο θρύλος μπορεί να έχει μία μικρή βάση, γιατί η λίμνη Ζαραβίνα έχει και αρκετές υπόγειες εκροές που, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν είναι πλήρως σίγουροι για το πού οδηγούν.