Επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων σε 4 κοπάδια του Έβρου, ένα στο βόρειο Έβρο και τέσσερα στο νότιο.

Τα κοπάδια θα οδηγηθούν άμεσα στη σφαγή, ενώ θα ισχύσουν μέτρα προστασίας και επιτήρησης.

Χρ. Κέλλας; Η ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο Λήψη άμεσων μέτρων

Την ίδια ώρα ευρεία σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στον Έβρο.

Σε ισχύ τίθενται άμεσα από σήμερα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τη σφαγή των αιγοπροβάτων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κέλλας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως δήλωσε, “χθες είχαμε επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Πρόκειται για ιό DNA, που είναι άκρως μεταδοτικός, ωστόσο μεταδίδεται μόνο από αιγοπρόβατα σε αιγοπρόβατα και όχι στον άνθρωπο”.

Ο αρμόδιος υφυπουργός προανήγγειλε άμεσα μέτρα περιορισμού του ιού. “Σε όποια μονάδα εντοπίζεται θετικό κρούσμα, ακολουθεί άμεσα η θανάτωση των ζώων. Στόχος, σε πρώτη φάση είναι να περιοριστεί ο ιός στον Νομό Έβρου και στην συνέχεια να εκριζωθεί, με την συνεργασία όλων των υπηρεσιών κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων”, είπε χαρακτηριστικά.

Θετικά, ωστόσο ήταν τα αποτελέσματα των μέτρων για την πανώλη στην Ροδόπη, καθώς περιορίστηκε η διασπορά του ιού και δεν σημειώθηκε κανένα νέο κρούσμα. Αυτό τόνισε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος δήλωσε πως το πολύ σε δέκα μέρες, θα γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων εγκλεισμού των ζώων αλλά και διακίνησής τους και μεταφοράς τους.