Εννέα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι τα κρούσματα  ιού του Δυτικού Νείλου στην περιφέρεια ΑΜ –Θ. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας ΑΜ-Θ  Κώστα Βενετίδη τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται ως εξής:

Στον Εβρο 4 , στη Ροδόπη 3 στην Ξάνθη 1 και στην Δράμα 1. Σύμφωνα δε με τον διοικητή του ΠΓΝΑ Ευάγγελο Ρούφο, 7 είναι τα περιστατικά  που νοσηλεύονται σε αυτό, εκ των οποίων 6 στην Παθολογική Κλινική και 1 στη  ΜΕΘ.

Ο  κ. Βενετίδης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε ότι «φέτος ενδεχομένως να διανύουμε την χρονιά επιδημίας του ιού με δεδομένο το γεγονός οτι ανα τριετία εμφανίζεται έξαρση αυτού. Είναι η χρονιά που περιμένουμε να  έχει έξαρση ο ιος γι’ αυτό και βασικο μας μέλημα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.»

Δυστυχώς όπως είπε η έξαρση αυτή οφείλεται στον παρατεταμένο καύσωνα που διανύουμε τους τελευταίους 3 μήνες κάτι που δεν έχει ξαναγίνει,  ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι τα κουνούπια δεν μπορούν να  εξαφανιστούν παρα μόνο εάν γίνουν ψεκασμοί με φάρμακα μη εγκεκριμένα κάτι που δεν επιτρέπεται.

Φέτος για πρώτη φορά το  πρόγραμμα ψεκασμών ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου και θα συνεχισθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα σε μια περιοχή που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και λόγω των συνόρων με την Τουρκία εκεί οπου υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις ορυζώνων και πολλές φορές  δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα.

«Η παρέβρια καταπολέμηση θέλει άλλο πρόγραμμα, επισήμανε ο κ Βενετίδης γι’ αυτό και ανακοίνωσε ότι, τον Οκτώβριο οι δυο Περιφερειάρχες ΑΜ-Θ και Κεντρικής Μακεδονίας συμφώνησαν να επισκεφθούν τον Υπουργό Υγείας ώστε να θέσουν αυτό το πρόβλημα  εξάλειψης των κουνουπιών πριν ακόμη εκδηλωθεί κρούσμα και όχι αφού εκδηλωθεί όπως λέει ο ΕΟΔΥ .