Την απόλυτη λιτότητα έζησε τα τελευταία είκοσι χρόνια ένας Ιάπωνας, με απώτερο στόχο να εξοικονομήσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί.

Ένας Ιάπωνας που έγινε διάσημος για την ακραία λιτότητα και την πρόωρη συνταξιοδότησή του σε ηλικία 45 ετών αμφισβητεί τώρα την αξία των θυσιών του, καθώς η υποτίμηση του γιεν διαβρώνει σημαντικά τις αποταμιεύσεις του που με κόπο απέκτησε.

Γνωστός στο διαδίκτυο ως «Ο άνθρωπος που σίγουρα θα παραιτηθεί», πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες ζώντας έναν λιτό τρόπο ζωής, αποταμιεύοντας 135 εκατομμύρια γεν (περίπου 917.000 δολάρια) με έναν μέτριο ετήσιο μισθό περίπου 34.000 δολαρίων.

Για 21 χρόνια, περιόρισε σχολαστικά τα έξοδα, ζώντας σε έναν κοιτώνα της εταιρείας για να αποφύγει τα έξοδα ενοικίου, τρώγοντας απλά γεύματα με ρύζι και λαχανικά.

Νωρίτερα φέτος, αφού συγκέντρωσε ένα επαρκές, όπως πίστευε, κομπόδεμα 135 εκατομμυρίων γεν, εκπλήρωσε τον μακροχρόνιο στόχο του για πρόωρη συνταξιοδότηση. Συνέγραψε μάλιστα ένα βιβλίο που περιγράφει λεπτομερώς τις στρατηγικές αποταμίευσης που ακολουθούσε, το οποίο έγινε άλλη μια πηγή εισοδήματος. Ωστόσο, τα όνειρά του για οικονομική ελευθερία επισκιάστηκαν έκτοτε από την πρόσφατη απότομη υποτίμηση του γεν, η οποία μείωσε σημαντικά την αξία των αποταμιεύσεών του σε σύγκριση με άλλα νομίσματα.

Αυτή η απροσδόκητη οικονομική αποτυχία τον άφησε να αμφισβητήσει τον σκοπό της δεκαετούς αφοσίωσής του στη λιτότητα. «Αν το γεν συνεχίσει να υποτιμάται, δεν θα επιτύχω ποτέ οικονομική ελευθερία. Για ποιο λόγο δούλευα αυτά τα 21 χρόνια; Είναι όλα ανούσια, τόσο τραγικά», παραπονέθηκε.

Πηγή: gazzetta.gr