Το όνομα της Έμμα Μοράνο μπορεί να μη σας είναι γνωστό, αλλά αυτή η γυναίκα κατάφερε να φτάσει τα 117 χρόνια.

Η Έμμα, που γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1899 στην Ιταλία, έζησε μέχρι τις 15 Απριλίου 2017, και ήταν το τελευταίο εν ζωή άτομο που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα. Επιπλέον, κατατάχθηκε ως η τέταρτη γηραιότερη γυναίκα στην Ευρώπη όλων των εποχών.

Παρόλο που η πρόοδος στην τεχνολογία και την ιατρική έχει αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, τα 117 χρόνια είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος χρόνος ζωής, με μόνο 12 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που έφτασαν σε αυτή την ηλικία.

Πώς τα κατάφερε λοιπόν;

Αυτή η ερώτηση τέθηκε πολλές φορές στην Έμμα, και όσοι επιθυμούν να ζήσουν πολύ, ίσως πρέπει να προσέξουν τις απαντήσεις της.

Η Έμμα είχε μια απλή συνταγή για μακροζωία: ακολουθούσε αυστηρή διατροφή και απέφευγε τις σχέσεις με τους άνδρες. Αλλά ποια ήταν η καθημερινή τροφή που την κράτησε ζωντανή για τόσο πολλά χρόνια;

Η ίδια αποκάλυψε ότι έτρωγε τρία αυγά καθημερινά – δύο από αυτά ωμά – για πάνω από 90 χρόνια, μια συνήθεια που ξεκίνησε μετά τη διάγνωση αναιμίας, λίγο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Έμμα ανέφερε: «Τρώω τρία αυγά τη μέρα και για να χωνέψω, πίνω τη γκράπα που φτιάχνω μόνη μου: τη βάζω σε ένα βάζο με επτά φύλλα φασκόμηλου, ένα μάτσο χόρτο και λίγα σταφύλια. Μετά την πίνω με ένα κουτάλι».

Η Έμμα επίσης παραδέχτηκε ότι η γενετική της ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο στη μακροζωία της, καθώς η μητέρα της έφτασε τα 91 και μερικές από τις αδερφές της έζησαν πάνω από 100 χρόνια.

Ο γιατρός της για σχεδόν τρεις δεκαετίες, Κάρλο Μπάβα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Έμμα σπάνια κατανάλωνε λαχανικά ή φρούτα.

«Όταν τη γνώρισα, έτρωγε τρία αυγά την ημέρα – δύο ωμά το πρωί και μετά μια ομελέτα το μεσημέρι – και κοτόπουλο για δείπνο», είπε.