Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όρισε σήμερα Πέμπτη τον Μισέλ Μπαρνιέ ως νέο πρωθυπουργό, αναθέτοντάς του το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με στόχο να δοθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού.

Ο Μπαρνιέ, γνωστός ως πρώην διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025 σε ένα διχασμένο κοινοβούλιο. Ο Μακρόν δέχεται πιέσεις από την Κομισιόν και τις αγορές για τη μείωση του ελλείμματος.

Η κίνηση του Μακρόν για πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιούνιο δεν απέδωσε όπως αναμενόταν, καθώς η κεντρώα συμμαχία του έχασε πολλές έδρες και κανένα κόμμα δεν κατάφερε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου κέρδισε την πρώτη θέση, αλλά ο Μακρόν απέκλεισε τη συνεργασία μαζί τους, αφού τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν πως θα καταψήφιζαν μια τέτοια κυβέρνηση.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, 73 ετών, είναι γνωστός ως «Mr Brexit» για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία (2016-2021). Έχει διατελέσει υπουργός σε διάφορες γαλλικές κυβερνήσεις και ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος στις Βρυξέλλες. Παρά τη φιλοευρωπαϊκή στάση του, το 2021 υιοθέτησε πιο σκληρή ρητορική για τη μετανάστευση κατά την αποτυχημένη προσπάθειά του να διεκδικήσει την υποψηφιότητα του συντηρητικού κόμματός του στις προεδρικές εκλογές.