Σε μια κίνηση που επηρεάζει περίπου 35.000 μαθητές, η Ormiston Academies Trust, ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αγγλίας, ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων σε 42 κρατικά σχολεία. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από ανησυχίες σχετικά με την αρνητική επίδραση των smartphones στη μάθηση και την ψυχική υγεία των μαθητών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ormiston, Tom Rees, δήλωσε ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητών και της εμφάνισης ψυχικών προβλημάτων, γεγονός που ώθησε την οργάνωση να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες.

Η απόφαση της Ormiston έρχεται σε συνέχεια νέων οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας της Αγγλίας, που επιτρέπουν στα σχολεία να απαγορεύσουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Η απαγόρευση εφαρμόζεται ήδη σε οκτώ δευτεροβάθμια σχολεία της Ormiston και καλύπτει επίσης τα πρωτοβάθμια, ειδικά και εναλλακτικά σχολεία της οργάνωσης.

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Γκίλιαν Κίγκαν, ανέφερε ότι το 20% των μαθητών έχει βιώσει διαδικτυακό εκφοβισμό και ότι το ένα τρίτο χρησιμοποιεί τα κινητά τηλέφωνα χωρίς άδεια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Οι βουλευτές προτείνουν να εξεταστεί η απαγόρευση των smartphones για παιδιά κάτω των 16 ετών, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ διατηρεί επιφυλάξεις για την απόλυτη απαγόρευση των τηλεφώνων, αν και αναγνωρίζει την ανάγκη για περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Παράλληλα, ο Υπουργός Τεχνολογίας Peter Kyle παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις της απαγόρευσης των κοινωνικών δικτύων για παιδιά κάτω των 16 ετών, όπως εξετάζεται στην Αυστραλία.