Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, σημειώνοντας ότι ως ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για το μέτρο. Κατά τη διάρκεια της τελετής προαγωγής αξιωματικών των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Βούτσιτς τόνισε ότι η θητεία, διάρκειας 75 ημερών, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

«Όλοι καταλαβαίνετε πόσο χρειαζόμαστε έναν ισχυρό στρατό», δήλωσε, τονίζοντας ότι η Σερβία δεν προτίθεται να επιτεθεί σε καμία χώρα, αλλά να αποτρέψει απειλές. Παρότι δεν ανέφερε ποιος απειλεί τη Σερβία, επισήμανε την ανάγκη για περισσότερα όπλα και παραγωγή αμυντικού υλικού.

Ο πρωθυπουργός, Μίλος Βούτσεβιτς, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές. Σημειώνεται ότι η Σερβία κατήργησε την υποχρεωτική θητεία το 2011, υιοθετώντας επαγγελματικό στρατό, ενώ παρόμοια απόφαση για την επαναφορά της θητείας έχει ληφθεί και από την Κροατία, με εφαρμογή από το 2025.