Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα και ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κλείνει, με τις ελληνικές τράπεζες να γυρίζουν πλέον οριστικά σελίδα.

Το Ταμείο κατέχει το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας. Σχεδιάζει να πουλήσει 10% με 13% και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο.

Το μερίδιο αναμένεται να πουληθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφοράς (book building process) και δημόσια προσφορά.

Το Placement τοποθετείται στις αρχές Οκτωβρίου, με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς να τοποθετούν την τιμή γύρω από τα επίπεδα των 7,50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο placement έγινε τον Νοέμβριο του 2023 σε τιμή 5,30 ευρώ ανά μετοχή και τα έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν σε 1,06 δισ., ενώ ο τίτλος της Εθνική πλέον διαπραγματεύεται στην περιοχή των 7,30 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι διεθνείς οίκοι δίνουν τιμές – στόχους πολύ υψηλότερα. Η Morgan Stanley δίνει τιμή τα 10,43 ευρώ, η Goldman Sachs τα 11 ευρώ, η Deutsche Bank τα 9,85 ευρώ, η UBS τα 11,20 ευρώ η Optima Bank στα 10,84 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί η πώληση του 10% με 13% της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ άρχισε να αποεπενδύει από τις τράπεζες το 2023. Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανάκληση της επενδυτικής βαθμίδας οδήγησαν στην αύξηση της επενδυτικής διάθεσης για τα ελληνικά assets, επιτρέποντας στο ΤΧΣ να ολοκληρώσει την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες.

Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις συστημικές τράπεζες να αποτελούν «μαγνήτη» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, έχοντας συγκεντρώσει υψηλές προσφορές μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης, αλλά και μέσω των εκδόσεων ομολόγων.

Τα placement στην Εθνική και στην Πειραιώς συγκέντρωσαν το υψηλό ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, δίνοντας «ψήφο» εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Η επιτυχία της διάθεσης του ποσοστού των μετοχών του ΤΧΣ (27%) της Πειραιώς (αρχές Μαρτίου 2023) πλέον μπορεί να καταγραφεί ως σημείο αναφοράς τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε στο διεθνές και ελληνικό βιβλίο ανήλθε συνολικά στα 10,7 δις. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή και σε premium, κάτι που για την Ευρώπη αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς όλα τα αντίστοιχα placements πανευρωπαϊκά είχαν γίνει σε discount. Παράλληλα καταγράφεται και η μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης με το ύψος του τιμήματος να φθάνει στα 1,35 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Εθνικής, η αποεπένδυση σε ποσοστό 22% του ΤΧΣ συγκέντρωσε περί τα 8 δισ. με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στο 1,067 δισ.

Η αρχή έγινε με τη διάθεση του 22% που είχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2023. Η αποεπένδυση πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 5,30 ευρώ ανά μετοχή, με τη συναλλαγή να προσελκύει πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών κατά 8 φορές. Αυτήν τη στιγμή οι μετοχές της Εθνικής διαπραγματεύονται 54% υψηλότερα από την τιμή τοποθέτησης, έχοντας προσφέρει σημαντική υπεραξία στους μετόχους.

Ο επιτυχημένος κύκλος των αποπεπενδύσεων του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες ξεκίνησε με την Eurobank και την Alpha Bank.

Η Eurobank αγόρασε το 1,4% της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή, με τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από την συναλλαγή ανέρχονται σε 93,7 εκατ. Η Αlpha Bank έγινε η δεύτερη τράπεζα που ιδιωτικοποιείται πλήρως, καθώς το ΤΧΣ έκανε αποδεκτή τη προσφορά, αυτή της UniCredit για την αγορά του περίπου 9% έναντι 293,48 εκατ.