Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στο Άγιο Όρος, με τον πιο ισχυρό από αυτούς να καταγράφεται στις 12:50 και να είναι της τάξης των 4,6 Ρίχτερ. Επτά λεπτά αργότερα καταγράφηκε νέα δόνηση 3,9 Ρίχτερ στην περιοχή της Ουρανούπολης.

Ειδικότερα, ο σεισμός που καταγράφηκε στις 12:50 είχε εστιακό βάθος 12,8 Ρίχτερ και καταγράφηκε 8 χλμ δυτικά των Καρυών του Αγίου Όρους.

Στη συνέχεια, στις 12:57, ο σεισμός των 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε 11 χλμ ανατολικά της Ουρανούπολης κι είχε εστιακό βάθος 12,8 χλμ.

Στον χορό των Ρίχτερ βρίσκεται η Χαλκιδική, κάτι που φαίνεται από τις αλλεπάλληλες δονήσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Στις 12:14 σημειώθηκε μικρότερης έντασης δόνηση 2,6 Ρίχτερ, στις 12:03 3,2 Ρίχτερ, στις 11:53 2,6 Ρίχτερ και στις 11:47 4,1 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές από τις συνεχείς δονήσεις στην περιοχή του Άγιου Όρους, όμως οι σεισμοί έχουν γίνει αισθητοί και σε άλλα κοντινά σημεία.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου και το τελευταίο διάστημα είχε κοπάσει, ωστόσο φαίνεται ότι παρατείνεται, είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε ότι η παρατείνεται παράλληλα και η παρακολούθηση του φαινομένου. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους, το ρήγμα από το οποίο προέρχονται οι δονήσεις και συνδέεται εμμέσως με εκείνο της Ανατολίας (είναι εγκάρσιο σ’ αυτό) δεν μπορεί να δώσει πολύ ισχυρότερους σεισμούς από αυτούς που καταγράφονται έως τώρα.
Ωστόσο, με δεδομένη την έντονη δραστηριότητα από τα μέσα του καλοκαιριού, πριν από 15 ημέρες έγινε συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου στην αντιπεριφέρεια της Χαλκιδικής και στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησα, δύο σχολεία που δεν είχαν ελεγχθεί πλήρως μετεγκαταστάθηκαν, ενώ το ίδιο έγινε και με δύο δημόσιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερη προσοχή πάντως, συστήνεται στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Ορους για τις πιο παλιές μονές, αν και θεωρείται ότι είναι ανθεκτικές.