Με ανακούφιση δέχτηκαν όλα τα κόμματα, πλην της Ακροδεξιάς AfD, το αποτέλεσμα των εκλογών στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Η εξτρεμιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) απέτυχε στο στόχο της να αναδειχθεί πρώτη δύναμη σε ένα ακόμη ομόσπονδο κρατίδιο, όπως είχε πετύχει στη Θουριγγία στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Νικητής των εκλογών αναδείχτηκε το SPD. Η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών είναι επιτυχία του πρωθυπουργού του κρατιδίου, Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος είχε εστιάσει τον προεκλογικό του αγώνα στο δίλημμα «ή εγώ ή το AfD». Η πόλωση που ακολούθησε έβγαλε νικητή τoν Βόιντκε με SPD στο 31,2% – 31,8%, σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος των δύο δημόσιων καναλιών ARD και ZDF αντίστοιχα, αυξάνοντας τη δύναμη πάνω από πέντε μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Μολονότι το ακροδεξιό AfD δεν πέτυχε το στόχο της πρωτιάς, κατέγραψε σημαντική άνοδο σχεδόν έξι μονάδων και στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου με ποσοστά 29,3-29,8%. Ιδιαίτερα ψηλά είναι τα ποσοστά του κόμματος αυτού στους νέους.

Στους κερδισμένους των εκλογών είναι και το ακροαριστερό κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ BSW, το οποίο με ζωή λίγων μόνον μηνών απέσπασε 12,1%, και εξαφάνισε ουσιαστικά την μετακομμουνιστική «Αριστερά» από την οποία αποχώρησε η Σάρα Βάγκενκνεχτ και ένα σημαντικό μέρος του στελεχικού δυναμικού.

Ηττημένο από την κάλπη βγήκε το συντηρητικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU με το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του 11,8 και απώλειες σχεδόν τεσσάρων μονάδων.

Στους ηττημένους ανήκουν και οι Πράσινοι, η δύναμη των οποίων μειώθηκε σχεδόν έξι μονάδες στο όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5%. Δεν άντεξαν στην πόλωση του πρωθυπουργού Βόιντκε με την ακροδεξιά.

Η νίκη του Βόιντκε στο Βρανδεμβούργο δίνει ανάσα και στον Καγκελάριο, καθώς παγγερμανικά το SPD έχει βαλτώσει ξανά στα γνώριμα από το παρελθόν ποσοστά του 15%. Στον Σολτς αφήνει όμως την πικρή γεύση ότι ο Βόιντκε παίρνοντας σαφείς αποστάσεις ασφαλείας από την τρικομματική κυβέρνηση του καγκελάριου. Είχε αποκλείσει μάλιστα κοινές εμφανίσεις με τον Όλαφ Σολτς στον προεκλογικό αγώνα, στέλνοντας το μήνυμα ότι μόνον βαρίδιο θα ήταν στην μάχη του.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Βρανδεμβούργου ανακόπτει πάντως το κλίμα εσωκομματικής αμφισβήτησης του Σολτς, κατά πόσο είναι ο κατάλληλος υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος για το 2025 και τα σενάρια αντικατάστασής του από τον δημοφιλή υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, κατά το παράδειγμα του Μπάιντεν – Καμάλα Χάρις στις ΗΠΑ.

Ο Σολτς έχει μπροστά του έναν ακροβώς χρόνο μέχρι τις παγγερμανικές εκλογές στις 28 Σεπτεμβρίου του 2025, αλλά πολλά θα κριθούν από την εικόνα της τρικομματικής του κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Τόσο οι Πράσινοι, όσο κυρίως οι Φιλελεύθεροι FDP του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, θα επιδιώξουν να ενισχύσουν το διακριτό κομματικό τους προφίλ τροφοδοτώντας όμως ενδοκυβερνητικές τριβές.