Τρεις ανεξάρτητες μεταξύ τους δυτικές και περιφερειακές πηγές ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι το Ιράν μεσολάβησε σε μυστικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης για την αποστολή πυραύλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις ακριβείας κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, οι Χούθι και οι Ρώσοι συναντήθηκαν τουλάχιστον δύο φορές φέτος στην Τεχεράνη με σκοπό την παροχή δεκάδων πυραύλων μικρού βεληνεκούς (μέχρι περίπου 300 χλμ.), ενώ οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες στην Τεχεράνη. Για τους λόγους που οδηγούν σε μια τέτοια εξέλιξη, επισημαίνουν ότι ένα ισχυρό κίνητρο για τη Μόσχα να εξοπλίσει τους Χούθι είναι η πιθανότητα τα δυτικά κράτη να αποφασίσουν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους για να χτυπήσει πιο βαθιά σε ρωσικό έδαφος.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να κατονομάσει τα συγκεκριμένα συστήματα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν, αλλά επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία συζητά την προμήθεια πυραύλων στους Χούθι, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «πολύ ανησυχητική».

Ένα από αυτά είναι το σύστημα Yakhont, που θεωρείται ένας από τους πιο προηγμένους αντιπλοϊκούς πυραύλους στον κόσμο, αφού με ταχύτητα μεγαλύτερη από τη διπλάσια ταχύτητα του ήχου αποφεύγει τον εντοπισμό, καθιστώντας δύσκολη την αναχαίτιση του.

Όπως διαβεβαιώνει ο ειδικός σε θέματα βαλλιστικών πυραύλων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, Φάμπιαν Χιντζ, η παροχή πυραύλων Yakhont από τη Ρωσία στους Χούθι θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τους «όρους του παιχνιδιού» για την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Οι Χούθι, όχι μόνο θα είχαν τη δυνατότητα να βάλουν εναντίον αμερικανικών, βρετανικών ή άλλων πολεμικών πλοίων που προστατεύουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα μπορούσαν επίσης να εξαπολύσουν και χερσαίες επιθέσεις.

Ούτε η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ούτε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Η Wall Street Journal τον περασμένο Ιούλιο είχε αναφέρει ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων στην Υεμένη, χωρίς όμως να επισημαίνεται ο ρόλος του Ιράν ως μεσολαβητή.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον περασμένο Νοέμβριο, εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας με το Ισραήλ.

Φώτο Αρχείου (Indian Navy via AP)

Από τότε, έχουν βυθίσει τουλάχιστον δύο πλοία και έχουν προκαλέσει μια τεράστια αναταραχή στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο, αναγκάζοντας τις ναυτιλιακές εταιρείες να εκτρέπουν πλέον τα φορτία τους προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας περιπλέοντας την Αφρική, ενώ παράλληλα αυξήθηκε σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος ασφάλισης για τα πλοία που συνεχίζουν να πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι προφανές ότι το κόστος των μεταφορών αυξήθηκε κατακόρυφα.

Περνώντας στην αντεπίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία έχουν πλήξει θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, όμως δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις επιθέσεις της σιιτικής οργάνωσης.

Πηγή: Reuters