Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση μιας νέας σειράς στρατιωτικών όπλων και σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για τον αγώνα της χώρας κατά της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι θα συγκαλέσει συνάντηση υψηλού επιπέδου 50 συμμάχων της Ουκρανίας στη Γερμανία τον Οκτώβριο. «Θα συγκαλέσω συνάντηση στη Γερμανία τον επόμενο μήνα για να συντονίσω τις προσπάθειες των περισσότερων από 50 χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε σε δήλωση.

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι θα παράσχει στην Ουκρανία βόμβες ολίσθησης που χρησιμοποιούνται από μαχητικά αεροσκάφη F-16, γνωστές ως όπλα κοινής απόστασης, καθώς και μια επιπλέον συστοιχία Patriot και πυραύλους αεράμυνας.

«Για σχεδόν τρία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συσπειρώσει τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζεται την ελευθερία του από τη ρωσική επίθεση, και ήταν κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής μου να παράσχει στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται για να επικρατήσει», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε δήλωσή του, καθώς επαίνεσε τις προσπάθειες της χώρας να υπερασπιστεί την πρωτεύουσά της, το Κίεβο.

«Αλλά υπάρχει περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σήμερα, ανακοινώνω μια αύξηση της βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας και μια σειρά πρόσθετων δράσεων για να βοηθήσω την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Πηγή: AFP