Τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ, ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τον εξουδετέρωσε κατά τον βομβαρδισμό του αρχηγείου της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού  το απόγευμα της Παρασκευής .

Επικεφαλής της Χεζμπολάχ από το 1992, ο 64χρονος Χασάν Νασράλα, ήταν ένας πιστός σιίτης που αποτελούσε αντικείμενο πραγματικής λατρείας στη σιιτική κοινότητα του Λιβάνου Ο τόπος κατοικίας του εδώ και χρόνια ήταν απόρρητο μυστικό, ενώ σπανίως εμφανιζόταν δημόσια. Ο προκάτοχος του Χασάν Νασράλα, ο Αμπάς Μουσάουι, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1992 από ισραηλινή επιδρομή στην αυτοκινητοπομπή του στον νότιο Λίβανο. Η σύζυγος του και ένας από τους γιους του σκοτώθηκαν επίσης. Με χρηματοδότηση και εξοπλισμό από το Ιράν, η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε το 1982 με πρωτοβουλία των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν.

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (…) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια», ανέφερε στην ανακοίνωση του θανάτου του η φιλοϊρανική οργάνωση. Η Χεζμπολάχ ανέφερε ακόμη στην ανακοίνωσή της πως θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης, και σε υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και αξιοσέβαστου λαού του».

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι στα νότια προάστια της Βηρυτού από τη δολοφονία του Νασράλα. Τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα που δείχνουν κατοίκους στα νότια προάστια της Βηρυτού να καταρρέουν από σοκ και θλίψη μετά την επιβεβαίωση της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του Νασράλα.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν σε περιοχές της Βηρυτού καθώς πλήθη παρέλασαν φωνάζοντας: «Για σένα, Νασράλα!»

Στο Ισραήλ επικρατεί ανακούφιση για την εξόντωση του Νασράλα, υπάρχει όμως και μια αίσθηση συναγερμού και εγρήγορσης, πολύ δε περισσότερο σε σχέση με το Ιράν πάρα με τη Χεζμπολάχ. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι πέρα από τον ουρανό και την πυραυλική απειλή υπάρχει και η επί του εδάφους πραγματικότητα και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σειρήνες ήχησαν επίσης το απόγευμα στο κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, έπειτα από την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Υεμένη και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκε, πθανότατα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, ένας πύραυλος που κατευθυνόταν στο ισραηλινό έδαφος αλλά αναχαιτίστηκε από την αντιαεροπορική άμυνα.

Μέσα σε αυτό το διάστημα το Ισραήλ έχει προχωρήσει στον αποκεφαλισμό της σιιτικής οργάνωσης, στη διάλυση της εσωτερικής της ασφάλεια και σε μία σχετική αποδυνάμωση της υλικοτεχνικής υποστήριξής της.

Ωστόσο, είναι νωρίς για να αποτιμηθεί η πλήρης σημασία της δολοφονίας Νασράλα. Η ιστορία στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο βρίθει από παραδείγματα που επιβεβαιώνουν πως κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και πως η ιδεολογία μίσους δύσκολα εκριζώνεται.

Ψάχνοντας εκδίκηση

Σύμφωνα με το CNN οι επόμενες 72 ώρες είναι πιθανό να είναι γεμάτες αξιολογήσεις από τους εναπομείναντες διοικητές της Χεζμπολάχ για το ποιος έχει απομείνει, πόσο ασφαλές είναι να επικοινωνούν και να συναντιούνται καθώς προσπαθούν να διαμορφώουν μια απάντηση στο Ισραήλ.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι ζημιά έχει προκληθεί στις αποθήκες ρουκετών της Χεζμπολάχ από το κύμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το Ισραήλ φαίνεται να έχει πολύ ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται η ηγεσία της Χεζμπολάχ σε πραγματικό χρόνο, και έτσι αυτό πιθανότατα αντικατοπτρίζεται σε αυτά που γνωρίζει για το πού η Χεζμπολάχ έχει φυλάξει τα πυρομαχικά της.

Τι θα πει ο Νετανιάχου στην πρώτη παρέμβαση

Όλοι αναμένουν τι θα πει ο Νετανιάχου στην πρώτη πολιτική αντίδραση, όχι τόσο με το χτύπημα που σκότωσε το Νασράλα και σχεδόν όλη την ηγεσία της Χεζμπολάχ, όσο με το μέλλει γενέσθαι και αυτό άλλωστε είναι το αντικείμενο συζήτησης σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία έχουν αλλάξει το πρόγραμμά τους και από χθες έχουν ζωντανές εκπομπές με συζητήσεις για αυτό το ζήτημα.

Ενδιαφέρον σημείο είναι το αν θα γίνουν τα συλλαλητήρια του Σαββάτου κατά του Νετανιάχου και πόσος κόσμος θα παραστεί. Επίσης υπενθυμίζεται η φετινή εβραϊκής Πρωτοχρονιάς που αρχίζει το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης και λήγει το βράδυ της Παρασκευής, σε σχέση με την πιθανότητα διενέργειας αντιποίνων εν μέσω αργιών, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές.

IDF: Η «εξόντωση» του ηγέτη της Χεζμπολάχ «κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή» – Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον λαό του Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως «η εξόντωση» του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, κάνει τον κόσμο «πιο ασφαλή» και επέμεινε στο ότι συνεχίζει να εξοντώνει άλλους ηγέτες του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος.

«Ο Νασράλα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς όλων των εποχών του κράτους του Ισραήλ (…) Η εξόντωσή του κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά, την επομένη του πλήγματος που κόστισε τη ζωή στον ηγέτη της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο Χαγκαρί δήλωσε επίσης πως το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό όπου σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό πλήγμα ήταν ένας νόμιμος στρατιωτικός στόχος.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ απευθύνθηκε στον λαό του Λιβάνου λέγοντας: «Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον σας. Είναι καιρός για αλλαγή».

«Στους εχθρούς μας, λέω: Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η διοίκηση εσωτερικού μετώπου του ισραηλινού στρατού (παθητική άμυνα) ανακοίνωσε νέα μέτρα ασφαλείας για το κεντρικό Ισραήλ, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις άνω των χιλίων ατόμων, ιδιαίτερα στο Τελ Αβίβ και τις γύρω περιοχές, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο εδώ και μήνες για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης.

Χωρίς να αναφέρει το όνομα του Χασάν Νασράλα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλι Χαμενεΐ, δήλωσε: «η σφαγή ανυπεράσπιστων ανθρώπων στον Λίβανο απέδειξε την κοντόφθαλμη και ανόητη πολιτική των ηγετών του καθεστώτος-σφετεριστή».

Παρά τα πλήγματα που εξαπολύει το Ισραήλ, το οποίο βομβαρδίζει αδιάκοπα τα προπύργια της Χεζμπολάχ, το κίνημα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Ωστόσο συχνά η μεγάλη πλειονότητα των ρουκετών αναχαιτίζονται.

Την περασμένη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εκστρατεία σφοδρών και φονικών βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έπειτα από διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών με τη λιβανέζικη οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που ξέσπασε μετά την επίθεση μαχητών της συμμάχου της, παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ λέει ότι δρα για να σταματήσει τα πυρά της Χεζμπολάχ προς το βόρειο τμήμα του, που συνορεύει με τον νότιο Λίβανο, και να επιτρέψει με αυτό τον τρόπο την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως εξαπέλυσε πλήγματα «σε 140 στόχους της Χεζμπολάχ» από χθες βράδυ, και είπε πως σκότωσε έναν από τους διοικητές της σε αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο.

Ένα νέο ισραηλινό πλήγμα στοχοποίησε επίσης τα νότια προάστια της Βηρυτού με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ένα κτήριο, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας.

Από τη Δευτέρα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 700 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μέσα σε έναν χρόνο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί υπερβαίνει τους 1.500, απολογισμός που είναι μεγαλύτερος εκείνου των 33 ημερών πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ το 2006.