Ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται μετά το θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για την πιθανότητα μιας περιορισμένης χερσαίας εισβολής στο Λίβανο, ενώ ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε δεκάδες νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ τη νύχτα .

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο ABC, ο ισραηλινός στρατός πιθανόν να έχει ξεκινήσει περιορισμένες επιχειρήσεις στο Λίβανο, ενώ οι New York Times αναφέρουν πως το Ισραήλ παρακολουθούσε το Νασράλα, μήνες πριν την αεροπορική επίθεσή του.

Διαδήλωση στο Ισραήλ για τους ομήρους

Τη νύχτα πραγματοποιήθηκε ακόμη μία αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ. Διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους, ζητώντας μία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Ενώ σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ ιστορική καμπή που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ανέφερε πως «ξεκαθαρίσαμε τους λογαριασμούς μας, ήταν υπεύθυνος για το φόνο αμέτρητων Ισραηλινών».

Αγωνία και ένταση χτυπούν «κόκκινο» στον απόηχο των ισραηλινών πληγμάτων στη Βηρυτό που οδηγούν σε νέα κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να «κυνηγά» την Χεζμπολάχ, ενώ την εντολή για την αεροπορική επιδρομή είχε δώσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από τη Νέα Υόρκη. Το χτύπημα έγινε με διατρητικές βόμβες και ισοπεδώθηκε οικοδομικό τετράγωνο, ενώ σχηματίστηκε κρατήρας 20 μέτρων.

Η Χεζμπολάχ απάντησε με εκτόξευση ρουκετών, με το Ισραήλ να αναφέρει ότι δεν προκάλεσαν θύματα, γιατί οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν.

Στο Ιράν έχει σημάνει συναγερμός και μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία ο αγιατολάχ Χαμενέι. Το Ισραήλ σε μία προσπάθεια να κόψει τον αεροπορικό ανεφοδιασμό της Χεζμπολάχ , απαγορεύοντας την είσοδο ιρανικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Ποιος ήταν ο Νασράλα

Ο 64χρονος Χασάν Νασράλα ήταν επικεφαλής της Χεζμπολάχ εδώ και 32 χρόνια. Ο ίδιος κατάφερε υπό τη σκέπη του Ιράν να δημιουργήσει την ισχυρή σιιτική πολιτοφυλακή και να τη μετατρέψει σε μία νέα στρατιωτική δύναμη, ισχυρότερη από τον λιβανικό στρατό, και κεντρικό παράγοντα στην πολιτική και κοινωνική ζωή του Λιβάνου. Ήταν όμως και ο άνθρωπος που έδωσε εντολή για δεκάδες αιματηρές επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ και σε ισραηλινούς στόχους ανά τον κόσμο με πολλά θύματα.

Αναμένεται μέσα από τις διαδικασίες της Χεζμπολάχ, να οριστεί ο διάδοχός του στην ηγεσία της.