Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο διαμηνύει  ο υπαρχηγός της οργάνωσης, Ναΐμ Κασέμ την ώρα που, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις περιορισμένης έκτασης στο λιβανικό έδαφος.

Παράλληλα, το Ισραήλ εντείνει τα αεροπορικά πλήγματα, χτυπώντας για πρώτη φορά συνοικία στην  καρδιά της Βηρυτού. Τρία μέλη ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης έχασαν τη ζωή τους, ενώ η Χαμάς παραδέχθηκε ότι  ηγετικό στέλεχος της σκοτώθηκε κατά τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν σε σήραγγες της Χεζμπολάχ που είχαν σκαφτεί κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, κατά την διάρκεια της μικρής κλίμακας επιδρομών στο νότιο Λίβανο, καθώς προετοιμάζεται για μια μεγαλύτερη χερσαία εισβολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αναφορές στον ξένο Τύπο τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν ότι στρατιώτεςτου Ισραήλ πραγματοποιούν περιορισμένες διασυνοριακές επιδρομές για να συλλέξουν πληροφορίες ή να βλάψουν τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι αποστολές, που περιγράφονται ως «στοχευμένες», περιελάμβαναν ειδικές δυνάμεις που εισέρχονταν σε ένα δίκτυο υπόγειων πολεμιστών η Χεζμπολάχ θεωρείται ευρέως ότι έσκαψε κοντά στη συνοριακή γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο.

Η έκθεση, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες -καθώς και πιο πρόσφατα- με στρατεύματα να «ανιχνεύουν» και να συλλέγουν πληροφορίες, ενώ αυτή η δραστηριότητα των ισραηλινών γίνεται όλο και πιο εντατική τα τελευταία 24ωρα γεγονός το οποίο προμηνύει μια πιθανή χερσαία επίθεση μεγαλύτερης κλίμακας.

Διευρύνει τις αεροπορικές επιδρομές κατά φιλοιρανικών οργανώσεων το Ισραήλ, βομβαρδίζοντας για πρώτη φορά την καρδιά της Βηρυτού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών σε σουνιτική πολυσύχναστη συνοικία, προκαλώντας χάος και πανικό.

Παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, που στηρίζει τη Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι τρία μέλη της σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού την ώρα που η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του επικεφαλής της στον Λίβανο σε βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα της χώρας.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι Ισραηλινοί είχαν βομβαρδίσει στόχους των Χούθι στην Υεμένη με τους φιλοιρανούς αντάρτες να κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από τις επιθέσεις.

Με αφορμή τα ισραηλινά πλήγματα στην Υεμένη, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη να αποφευχθεί ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Με ισραηλινά μέσα να μεταδίδουν ότι δυνάμεις του στρατού έχουν ήδη αρχίσει περιορισμένης έκτασης χερσαίες επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου και το Ιράν να απειλεί με αντίποινα για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα,  το CNN μεταδίδει ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί προσπαθούν να συντονίσουν από κοινού την άμυνα του Ισραήλ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί για επικείμενο πλήγμα από την Τεχεράνη.

Στο Βόρειο Ισραήλ, οι σειρήνες ήχησαν για μία ακόμη φορά, καθώς η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε νέο μπαράζ ρουκετών στην περιοχή.

Ιρανός κατάσκοπος «κάρφωσε» τον Νασράλα στο Ισραήλ
Την ετοιμότητα της Χεζμπολάχ για ισραηλινή επίθεση στο έδαφος του Λιβάνου διακήρυξε ο δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία της σιιτικής οργάνωσης, μιλώντας για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα την περασμένη Παρασκευή.

Και την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το πως εξοντώθηκε ο ηγέτης της οργάνωσης.

Τον τρόπο που το Ισραήλ κατάφερε να εντοπίσει το καταφύγιο, περιγράφει ο Ισραηλινός δημοσιογράφος, επικαλούμενος πληροφορίες από το δίκτυο Αλ Χαντάφ της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας άνδρας ο οποίος συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ είχε στο χέρι του μια ανιχνεύσιμη ουσία, η οποία επέτρεψε στις ισραηλινές δυνάμεις να παρακολουθούν εξονυχιστικά τις κινήσεις Νασράλα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκάλυψη της γαλλικής εφημερίδας Λε Παριζιέν, Ιρανός κατάσκοπος ήταν εκείνος που έδωσε τις πληροφορίες για το πότε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ήρθε στο καταφύγιο και αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν στο Ισραήλ.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο του Νασράλα, ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, επιβεβαίωσε ότι ακόμα δεν έχει οριστεί αρχηγός, ενώ αυτό θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία, ενώ παράλληλα θα αντικατασταθούν όλα τα στελέχη τα οποία έχουν δολοφονηθεί.

Είπε πάντως ότι ο ισραηλινός στρατός δεν θα πετύχει τους στόχους του και έκανε λόγο για έναν αγώνα που θα είναι μακρύς και παράλληλα τόνισε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να αποκρούσει οποιαδήποτε χερσαία εισβολή.

Ρεπορτάζ: Χρύσα Μοντανάρη

Βόρειο Ισραήλ
Τα ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με τον Λίβανο επισκέφθηκε ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. Σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για τη χερσαία επιχείρηση στο λιβανικό έδαφος.

Ανταπόκτιση – Ισραήλ: Γιώργος Σιδέρης

Πολλά είναι αυτά τα οποία μαρτυρούν αυτήν την μικρής έκτασης χερσαία επέμβαση. Ήδη στο σημείο όπου βρίσκεται ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews Γιώργος Σιδέρης, στο βόρειο Ισραήλ, λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Τούλα, το πυροβολικό έχει αρχίσει και βάλλει διαρκώς θέσεις της Χεζμπολάχ ώστε να ανοίξει το δρόμο στα χερσαία τμήματα τα οποία βρίσκονται κοντά στα σύνορα για να προχωρήσουν.

Η χερσαία κίνηση φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει με δεκάδες προπαρασκευαστικές ενέργειες, καταδρομικές ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες εντός της συνοριακής γραμμής του Λιβάνου. Μάλιστα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων αλλά και του μηχανικού μάχης του ισραηλινού στρατού έχει εισβάλει ακόμη και σε τούνελ τα οποία χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ.

Πριν λίγες ώρες στο σημείο βρέθηκε και ο Γιοβάν Γκάρλαντ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. Μάλιστα, η αυτοκινητοπομπή του πέρασε λίγο λίγα μέτρα από το συνεργείο του ΕΡΤ και οι στρατιωτικοί μας απομάκρυναν

Ο αρχηγός είδε την Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων και από τις δηλώσεις του μπορούμε να κρατήσουμε συγκεκριμένα κομμάτια καθώς αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν.

Ο Γιοβάν Γκολάν επέλεξε τη συγκεκριμένη ταξιαρχία, καθώς είναι από τις πρώτες οι οποίες είχαν εισβάλει στη Γάζα και δεύτερον γιατί η συγκεκριμένη μονάδα, τα τεθωρακισμένα είναι αυτά τα οποία εισέρχονται σε δεύτερο βαθμό αφού έχουν προηγηθεί το μηχανικό μάχης και οι ειδικές επιχειρήσεις για να κάνουν την εκκαθάριση και να εξασφαλίσουν μια συγκεκριμένη περιοχή και να προχωρήσουν όλα τα υπόλοιπα τμήματα.

Άρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε μόνο και μόνο μέσα από αυτές τις δηλώσεις τι διαμηνύει ουσιαστικά ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.