Μικρή αποκλιμάκωση στο 3% (από 3,2% τον Αύγουστο) σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, όταν στην Ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από το 2%, επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat), ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 1,8% ετησίως από το 2,2% που ήταν ένα μήνα πριν.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (4,0%, έναντι 4,1% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σταθερός σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-6,0%, έναντι -3,0% τον Αύγουστο).

Ο δομικός δείκτης (στον οποίο δεν μετράνε οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων), διαμορφώθηκε στο 2,7% στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 2,8% τον Αύγουστο.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,9%. Αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Tον Αύγουστο οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή είχαν ενισχυθεί κατά 2% σε ετήσια βάση.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Γαλλίας μειώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο. Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν 1,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο.

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα στο 1,5% από 2,3% τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 1,9%.
Κάτω από το 1% υποχώρησε ο τιμάριθμος στην Ιταλία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Σεπτέμβριο, έναντι 1,2% τον Αύγουστο.

Η εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει προχωρήσει ήδη σε δύο μειώσεις επιτοκίων το τελευταίο διάστημα, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%).