Στάχτη και καταστροφή αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά που μαίνεται για τρίτη μέρα στην Κορινθία. Εκατοντάδες διάσπαρτες μικρές εστίες αναπτύσσονται σε έκταση 50.000 στρεμμάτων, όπως φαίνεται και από τη δορυφορική αποτύπωση του Κέντρου Beyond του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία παρουσιάζει τις ενεργές εστίες όπως εκδηλώθηκαν από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα 1η Οκτωβρίου.

Εναέρια και επίγεια μέσα επιδίδονται στον αγώνα της κατάσβεσης για πάνω από δύο 24ωρα, με τους ανέμους, ωστόσο, να δυσχεραινόσουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών που δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, μικρές εστίες υπάρχουν στα Σοφιανά, δίπλα από τα Τρίκαλα Κορινθίας. Οι άνεμοι έχουν κοπάσει εντελώς. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και μηχανήματα έργου ανοίγουν προληπτικά ζώνες. Πυκνός καπνός έχει σκεπάσει την ορεινή περιοχή και φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό.

Είναι μια όψιμη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σε χαράδρα, σε δύσβατη δασική περιοχή, «ξέφυγε» και απειλεί οικισμούς σε έκταση 50,000 στρεμμάτων, μετρώντας ήδη δύο νεκρούς.

Οι επίγειες δυνάμεις δεν κατάφεραν, λόγω του δύσβατου και των ισχυρών ανέμων, να την περιορίσουν άμεσα, με αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Τις αρμόδιες υπηρεσίες προβληματίζουν τα αίτια της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια: «ένα αχαρτογράφητο χωράφι μέσα σε δασική περιοχή και στο οποίο δεν μπορέσαμε να περάσουμε…φαίνεται για μία ακόμη φορά ότι η πλειονότητα των ενάρξεων των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τρία είναι τα πιο επικίνδυνα μέτωπα, στα Σοφιανά, στο Ξανθοχώρι και στο οροπέδιο της Ευρωστίνης, στα όρια με την Αχαΐα. Οι άνεμοι κάνουν τις φλόγες να πισωγυρίζουν και να απειλούν. Το χωριό Πύργος Κορινθίας χρειάστηκε να εκκενωθεί χθες δύο φορές, με μήνυμα από το 112.

Συνολικά 22 εναέρια μέσα κάνουν ρίψεις νερού, ενώ αναμένονται δύο Canadair από Ιταλία και Κροατία. Επίσης επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 123 οχήματα και εθελοντές. Δύο άνθρωποι που έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν στην κατάσβεση έχασαν την ζωή τους, παρά τις επαναλαμβανόμενες αποστολές μηνυμάτων από το 112 με τα οποία καλούνταν οι κάτοικοι να απομακρυνθούν άμεσα. «Μας λυπεί μας στενοχωρεί…Ξέρω ότι η ψυχή και η καρδιά τους είναι στον τόπο τους στο σπίτι τους στο βιός τους αλλά πρέπει να ακολουθούν  τις οδηγίες των ειδικών» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η φετινή χρονιά είχε ρεκόρ ενάρξεων πυρκαγιών ξεκινώντας από τον Απρίλιο Μέσα σε 5 μήνες της αντιπυρικής περιόδου αντιμετωπίστηκαν 4500 και έκαψαν  κάπου 380.000 στρέμματα Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής προστασίας εκτιμά ότι λόγω της κλιματικής κρίσης τα χρόνια που έρχονται θα  είναι ακόμη πιο δύσκολα και προχωρά στην ενίσχυση της πρόληψης και του μηχανισμού αντιμετώπισης.

Πηγή: ertnews.gr