Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και οι περιφερειακές ισορροπίες απειλούνται. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), κατά την οποία έγινε συνολική αξιολόγηση της κατάστασης, με βάση πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και διπλωματικές πηγές.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εκτίμηση για την πιθανή αντίδραση του Ισραήλ στις τελευταίες επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους του, καθώς και στον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ειδικά στον Λίβανο, όπου διαμένουν περίπου 3.500 Έλληνες πολίτες. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη θέσει σε ετοιμότητα σχέδια εκκένωσης, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν υπάρξει αυξημένος αριθμός αιτημάτων από την ελληνική κοινότητα, που προς το παρόν εκτιμάται ότι αφορά περίπου 40 άτομα.

Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη ότι χρειάζεται αντίστοιχη προετοιμασία εκκένωσης, καθώς η ελληνική κοινότητα εκεί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών. Παρόλα αυτά, η κατάσταση παραμένει ρευστή και το ΚΥΣΕΑ εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών να αποτελεί προτεραιότητα.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για την πιθανότητα αυξημένων μεταναστευτικών ροών, κυρίως από τον Λίβανο, εάν η κρίση συνεχιστεί και οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Το ελληνικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς μια γενικευμένη ανάφλεξη θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη πιεσμένη μεταναστευτική κατάσταση.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ολοκληρώθηκε με την απόφαση να παραμείνουν οι διπλωματικές και στρατιωτικές υπηρεσίες σε εγρήγορση, ώστε να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την ΕΥΠ και άλλες αρμόδιες αρχές, θα συνεχίσει να ενημερώνει την κυβέρνηση και να σχεδιάζει πιθανές ενέργειες, εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί.