Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, ο Ίλον Μασκ χρηματοδοτούσε κρυφά μια συντηρητική πολιτική ομάδα, σύμφωνα με αποκλειστική αποκάλυψη του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται τις μαρτυρίες τεσσάρων ατόμων που γνωρίζουν τον προορισμό των δωρεών του δισεκατομμυριούχου και μίλησαν υπό την προϋπόθεση να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους.

Οι δωρεές στην ομάδα Building America’s Future είχαν ξεκινήσει από το 2022 και ανέρχονταν σε εκατομμύρια δολάρια ανέφεραν οι πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου, ενισχύοντας τις εκστρατείες της οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες επέκριναν την κυβέρνηση Μπάιντεν και διάφορες προοδευτικές πολιτικές πλατφόρμες, που και ο ίδιος ο Μασκ καταγγέλλει όλο και περισσότερο.

Η ομάδα επιτίθεται διαδικτυακά στην κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια σειρά από θέματα, όπως η παράνομη μετανάστευση, ισχυριζόμενη ότι η αντίπαλος του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, Κάμαλα Χάρις, «ηγήθηκε της εισβολής μεταναστών» από τα μεξικανικά σύνορα, ενώ σε πρόσφατη καμπάνια υπονόμευε την υποστήριξη που φέρεται να παρέχει η έγχρωμη κοινότητα στη Χάρις.

Φώτο Αρχείου – Η οργάνωση φέρεται να εμπλέκεται σε καμπάνιες δυσφήμισης της Χάρις. (AP Photo/Chris Seward)

Ο διάσημος μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, της διαστημικής εταιρείας SpaceX και της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, φρόντιζε για πολλά χρόνια να αποφεύγει να ευνοεί δημόσια κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ, αν και παλαιότερα είχε δηλώσει ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχε ψηφίσει τους Δημοκρατικούς υποψηφίους, τον Τζο Μπάιντεν και την Χίλαρι Κλίντον.  Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, μήνες πριν υποστηρίξει δημόσια τον Τραμπ, δήλωνε ότι «δεν δωρίζω χρήματα σε κανέναν από τους δύο υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ».

Φώτο Αρχείου (AP Photo/Jae C. Hong, File)

Οι δωρεές όμως στην Building America’s Future δείχνουν ότι διοχέτευε τεράστιους πόρους για να χρηματοδοτεί στόχους της συντηρητικής ατζέντας. Τα έσοδα της οργάνωσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, από περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια το 2021 αυξήθηκαν σε περίπου 53 εκατομμύρια δολάρια το 2022, όταν ο Μασκ ξεκίνησε τις δωρεές του, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν ο δισεκατομμυριούχος εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την οργάνωση ή το ποσό που έχει δωρίσει συνολικά.

Αν και τέτοιες οργανώσεις δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτούν πολιτικές εκστρατείες υποψηφίων, μπορούν εντούτοις να υποστηρίξουν πολιτικούς σκοπούς. Μέσα σε αυτό το θολό πλαίσιο, πολλές φορές καταγγέλλονται ως ομάδες «σκοτεινών πηγών χρήματος», αφού χρησιμοποιούνται από πολιτικούς παράγοντες για να κρύψουν την πραγματική  προέλευση της χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών.

Ο Ίλον Μασκ δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters να σχολιάσει αυτά τα στοιχεία, ενώ ούτε η Building America’s Future ανταποκρίθηκε σε αντίστοιχο αίτημα του ειδησεογραφικού οργανισμού.