Ο δήμαρχος του Σάο Πάολο, Ρικάρντο Νούνες, υποστηριζόμενος από τον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο (2019-2022), θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Βραζιλία, έναντι του βουλευτή Γκιγέρμε Μπουλός, υποψηφίου που υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, που δεν ανέδειξε νικητή.

Ο Νούνες συγκέντρωσε το 29,49% των ψήφων, έναντι 29,06% που πέτυχε ο Μπουλός, με καταμετρημένο το 99,52%, σύμφωνα με στοιχεία από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE).

Ο influencer και επιχειρηματίας Πάμπλο Μαρκάλ, ο οποίος επέδρασε στον ακροδεξιό χώρο με ένα κυρίως πολεμικό και προκλητικό στυλ, τελικά έχασε, τερματίζοντας στην τρίτη θέση, με 28,14% των ψήφων.
Μια διαφορά περίπου 55.000 ψήφων εμπόδισε αυτόν τον γκουρού, που έγινε διάσημος στα κοινωνικά δίκτυα δίνοντας ομιλίες κινήτρων για το πώς να βγάλει κανείς εύκολα χρήματα, από το να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο.

Πιο μακριά ήταν ο σοσιαλιστής βουλευτής Ταμπάτα Αμαράλ (9,92%) και ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Χοσέ Λουίς Δατένα (1,84%), οι οποίοι επιτέθηκαν στον Μαρκάλ με καρέκλα σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ.
Ο Μπουλός ήταν ήδη στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2020, αν και έχασε από τον Μπρούνο Κόβας, ο οποίος πέθανε ένα χρόνο αργότερα από καρκίνο, οπότε και ανέλαβε ο Ρικάρντο Νούνες.

Γι΄ αυτό το ραντεβού πέτυχε την υποστήριξη του Λούλα, μια ιστορική χειρονομία, αφού ήταν η πρώτη φορά μετά τον επαναδημοκρατισμό, το 1985, που το Εργατικό Κόμμα (PT), το οποίο ίδρυσε ο Λούλα, αρνήθηκε να έχει δικό του υποψήφιο στην πρωτεύουσα του Σάο Paulo.

Ο ηγέτης του κινήματος των αστέγων και ομοσπονδιακός βουλευτής του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL), Μπούλος κάλεσε για ενότητα για «αλλαγή» για να γίνει μια πόλη «πιο δίκαιη, πιο πολιτισμένη και ασφαλέστερη».
«Το έργο μας είναι να κάνουμε μια πόλη για όλους, πιο ανθρώπινη», είπε λίγο πριν επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα.
Ο Νούνες, επιχειρηματίας και ακτιβιστής του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας (MDB), «έστριψε δεξιά» και έλαβε χλιαρή υποστήριξη από τον Μπολσονάρο στην εκστρατεία.

Τον τελευταίο αυτό χρόνο της θητείας του, ξεκίνησε ένα τεράστιο σχέδιο για τη βελτίωση των υποδομών και, με τον δημόσιο μηχανισμό υπέρ του, κατάφερε να κατακτήσει την κεντροδεξιά ψήφο.
Ωστόσο, ο Μαρκάλ, κατάφερε να κερδίσει την ψήφο των ευαγγελικών ενοριτών, των ακροδεξιών ψηφοφόρων και εκείνων που ήταν δυσαρεστημένοι με τη διαχείρισή του.

Ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο κεντρώος Εντουάρντο Πάες, επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο, με 60,26% και καταμετρημένο το 93,66% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο Πάες, 54 ετών, είχε την υποστήριξη του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα και πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη σε αυτές τις δημοτικές εκλογές έναντι του υποψηφίου, που υποστηριζόταν από τον πρώην πρόεδρο Ζαίρ Μπολσονάρο , ηγέτη της ακροδεξιάς, στέλνοντάς τον στη δεύτερη θέση.

Ο Πάες, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), διετέλεσε δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο για δύο συνεχόμενες θητείες (2009-2017) και επέστρεψε το 2020.

Ο Κάρλος και ο Ζαίρ Ρενάν Μπολσονάρο, δύο από τους γιους του Ζαίρ Μπολσονάρο, εξελέγησαν σύμβουλοι στα δημοτικά επιμελητήρια του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Μπαλνεάριου Καμποριού, αντίστοιχα. Ο Κάρλος Μπολσονάρο ήταν ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στο Ρίο με περισσότερες από 130.000 ψήφους και θα αναλάβει για έβδομη θητεία δήμαρχος της πρωτεύουσας Φλουμινένσε, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου (TSE).
Έτσι ανανέωσε την έδρα του παρά τα προβλήματα που είχε με τη Δικαιοσύνη της Βραζιλίας. Ο Κάρλος Μπολσονάρο ερευνάται σε διάφορες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας για συμμετοχή σε φερόμενο παράνομο δίκτυο κατασκοπείας που παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους και συμμάχους κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του πατέρα του (2019-2022).

Ο Ζαίρ Ρενάν Μπολσονάρο θα αναλάβει καθήκοντα δημάρχου στην πόλη Μπαλνεάριου Καμποριού, στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα. Όπως και ο αδερφός του, έχει επίσης εκκρεμείς υποθέσεις με την Δικαιοσύνη, το οποίο τον ερευνά για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε επιχειρήσεις λήψης τραπεζικών δανείων.
Στα μέσα του 2021, ερευνήθηκε επίσης για διαπραγμάτευση επιρροής, αν και αυτή η υπόθεση αρχειοθετήθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Ο προοδευτικός Γκιγέρμε Μπουλός, υποψήφιος που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στις δημοτικές εκλογές του Σάο Πάολο, ψήφισε αυτή την Κυριακή και κάλεσε να «νικήσουμε τον βίαιο εξτρεμισμό στις κάλπες».
Αφού ψήφισε σε ένα σχολείο στη γειτονιά Κάμπο Λίμπο, ο Μπουλός, ηγέτης του Κινήματος των Αστέγων, είπε ότι οι εκλογές «σημαδεύτηκαν από ψέματα και μίσος» που διαδίδονταν από ακροδεξιούς υποψηφίους.

«Η πρόκληση που έχουμε είναι να νικήσουμε τον βίαιο εξτρεμισμό, τα ψέματα, το μίσος και να επικρατήσει η αλήθεια. «Αυτό διακυβεύεται στις κάλπες σήμερα», είπε.

Σε 103 δήμους στη Βραζιλία με περισσότερους από 200.000 ψηφοφόρους, θα γίνει δεύτερος γύρος στις 27 Οκτωβρίου, εάν κανένας από τους υποψήφιους δήμαρχους δεν ξεπεράσει το 50% των ψήφων. Η μόνη από τις 27 περιφερειακές πρωτεύουσες που δεν προσήλθαν στις κάλπες είναι η Μπραζίλια, η οποία ανήκει στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια και έχει διαφορετικό διοικητικό καθεστώς. Το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Μπέλο Οριζόντε είναι οι τρεις δήμοι με τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων, με 9,3 εκατομμύρια, 5 εκατομμύρια και 1,9 εκατομμύρια αντίστοιχα.