Με εκδηλώσεις μνήμης και συγκεντρώσεις, δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλο το Ισραήλ τιμούν τη θλιβερή επέτειο του ενός χρόνου από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ άλλοι 250 κρατήθηκαν όμηροι από την παλαιστινιακή οργάνωση και άλλες ισλαμιστικές φατρίες. Ακολούθησε η επίθεση-απάντηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πλέον το μέτωπο έχει διευρυνθεί και ο κίνδυνος γενικής ανάφλεξης παραμονεύει, μετά την εμπλοκή του Ιράν και του Λιβάνου στις εχθροπραξίες. Οι σημερινές τελετές ξεκίνησαν ακριβώς στις 6:29, τη στιγμή που έγινε η επίθεση.

Επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες κατά του Ισραήλ – Αναχατίστηκαν από το Τελ Αβίβ

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στο Τελ Αβίβ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews εκεί, Κωστής Κωνσταντίνου. Πέρα από την «μαύρη» επέτειο της από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, στους πολίτες επικρατεί και ανησυχία για τη διάχυση του πολέμου, καθώς πλέον τα μέτωπα δεν είναι αλλά πέντε. Η Γάζα, ο Λίβανος, η Δυτική Όχθη, το Ιράν αλλά και το ζήτημα της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα, ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ έπειτα από επίθεση της Χαμάς, όπως ανέφεραν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Επικράτησε φόβος αλλά γρήγορα οι Ισραηλινοί επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους. Βέβαια, υπάρχει φόβος καθώς λένε πως η νύχτα θα είναι μεγάλη, ανέφερε ο ανταποκριτής στο Ισραήλ, Κωστής Κωνστανίνου.

Το 75% των Ισραηλινών, συγκεκριμένα 72% των Εβραίων και 88% των Αράβων υπηκόων του Ισραήλ, δηλώνουν με βάση δημοσκόπηση ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία άμεσα για επιστροφή των ομήρων και για να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Το 62% δηλώνει ότι οι εσωτερικές διχόνοιες απειλούν το Ισραήλ πολύ περισσότερο από ότι ο ίδιος ο πόλεμος, ενώ το 70% απαιτεί επίσημη έρευνα μέσω επιτροπής για το τι δεν λειτούργησε την 7η Οκτωβρίου.

Με βάση στοιχεία του Στρατού που δόθηκαν σήμερα, 728 στρατιώτες και έφεδροι σκοτώθηκαν μέσα σε αυτόν το χρόνο, ενώ πάνω από 26.000 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ.

Οι νεκροί της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου ανέρχονται στους 1.200, ενώ 101 άτομα που απήχθησαν, δεν έχουν επιστρέψει, ζωντανά ή νεκρά.

Χεζμπολάχ: «Καρκίνωμα που πρέπει να εξοντωθεί το Ισραήλ»

Τη νύχτα, η Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ συγκλονίστηκε από ρουκέτες της Χεζμπολάχ. Ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews Γιώργος Σιδέρης βρίσκεται εκεί και μεταδίδει τις εξελίξεις.

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη Χαμάς ακόμα και την σημερινή ημέρα της «μαύρης» επετείου για το Ισραήλ. Στη δήλωση, η οργάνωση επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή της στη Χαμάς περιγράφοντας την επιχείρηση Αλ Άκσα ως «ηρωική στιγμή με ιστορικές και στρατηγικές επιπτώσεις για την περιοχή».

«Δεν υπάρχει θέση για αυτή την προσωρινή σιωνιστική οντότητα στην περιοχή μας», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση, αποκαλώντας το Ισραήλ «καρκίνωμα» που πρέπει να εξαλειφθεί.

Στα σύνορα, όπου γίνονται οι επιχειρήσεις υπάρχει πρόοδος αλλά με ιδιαίτερα αργά και πολύ σταθερά βήματα για τις ισραημλνές χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από εκείνο της Γάζας, περιγράφει ο ανταποκριτής.

Πάνω από 35 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, οι 15 από τις εκτοξεύτηκαν στην περιοχή Καρνιέλ, ενώ στην 9:20 το πρωί εκτοξεύτηκαν και προς τη δυτική Γαλιλαία. Ένας πύραυλος έπληξε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες οχήματα.

Παράλληλλα, πραγματοποιείται ένας διπλωματικός μαραθώνιος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοαβ Γκάλαντ θα μεταβεί στις ΗΠΑ την Τετάρτη, όπου θα τον υποδεχτεί ο Αμερικανός ομόλογός του, Λόιντ Όστιν με τον οποίο επικοινώνησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής.

Αλλεπάλληλες έκρηξη στη Βηρυτό τα ξημερώματα: Μία στόχευε αποθήκη όπλων – Έξι νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά

Λίγο πριν ξημερώσει, αλλεπάλληλες εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια της Βηρυτού. Μάλιστα ρουκέτες, στόχευε αποθήκη όπλων. Οι φλόγες ήταν πάρα πολύ έντονες. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν μέχρι νωρίς το πρωί.

Νωρίτερα, προηγήθηκε χτύπημα στα ορεινά της Βηρυτού, σε ένα σιιτικό χωριό αλλά ακόμα δεν είναι σαφής ο λόγος του πλήγματος. Ωστόσο, ο απολογισμός είναι βαρύς: έξι νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, και έντεκα τραυματίες.

Ο υπηρεσιακός Υπουργός Ενημέρωσης έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι διατεθειμένη να συμμετέχει στην πρωτοβουλία που αφορμάται από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: ertnews.gr