Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού Channel 12, οι Ηνωμένες Πολιτείες και αραβικά κράτη έχουν ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με το Ιράν για μια συνολική εκεχειρία με στόχο την ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός σε όλα τα πολεμικά μέτωπα. Οι δημοσιογράφοι του εβραϊκού καναλιού ανέφεραν ότι το Ισραήλ δεν έχει πάρει θέση και δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην πρωτοβουλία, όμως ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Επίσης, σημειώνουν ότι δεν ήταν σαφές κατά πόσο οι προσπάθειες θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από τα υπόλοιπα μέτωπα λόγω της δεδηλωμένης βούλησης του Τελ Αβίβ να συνεχίσει να μάχεται ακόμη και μετά από μια πιθανή συμφωνία ομήρων και της απαίτησης της Χαμάς για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα για να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία.

Υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Channel 12 ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε θέση ισχύος: η κατάπαυση του πυρός θα είναι με τους όρους μας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης της Χεζμπολάχ πέρα ​​από τον ποταμό Λιτάνι και της διάλυσης όλων των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων σε περιοχές κοντά στα σύνορα».

Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς η Χεζμπολάχ φαίνεται να εγκαταλείπει το πάγιο αίτημά της για εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.