Ως «ένας εξαιρετικά επικίνδυνος μεγάλος τυφώνας» θα προσγειωθεί ο αναμενόμενος τυφώνας «Μίλτον» επισημαίνει το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), αργά το βράδυ της Τετάρτης ή νωρίς το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα.

Εδώ σε LIVE Stream η εξέλιξη από κάμερες στην περιοχή

 

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα μπορούσε να χτυπήσει τη Φλόριντα περίπου στις 02:00 EDT (06:00 GMT) την Πέμπτη, σύμφωνα με μετεωρολόγο του CBS News.

Ο Μίλτον θα μπορούσε να χτυπήσει κοντά στην πόλη Τάμπα, η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της οποίας έχει πληθυσμό άνω των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, επισημαίνεται ακόμη.

Ακόμη, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για καταρρακτώδεις βροχές, αστραπιαίες πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και πιθανά κύματα καταιγίδας – τα οποία συμβαίνουν όταν το νερό κινείται προς την ενδοχώρα από την ακτή.

Υπολογίζεται ότι το Μίλτον θα μπορούσε να αποτελεί τη χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και περίπου έναν αιώνα – με πιθανό κύμα 10-15 πόδια (3-4,5 μέτρα) και τοπικές βροχοπτώσεις έως και 1,5 πόδια.

Χρονικά, η έλευση του τυφώνα αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα.

Τι είναι το «κύμα καταιγίδας» που ίσως φέρει άνοδο της στάθμης στη θάλασσα

Το κύμα καταιγίδας, όπως εξηγείται, είναι μια ανώμαλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από καταιγίδα.

Οι τροπικοί κυκλώνες, όπως οι τυφώνες, δεν φέρνουν μόνο ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση. Συχνά είναι το κύμα καταιγίδας που προκαλεί τις μεγαλύτερες ζημιές και απειλές για τη ζωή μέσω εκτεταμένων παράκτιων πλημμυρών.

Οι τροπικοί κυκλώνες σχηματίζονται στη θάλασσα και τροφοδοτούνται από θερμό νερό. Οι ισχυροί άνεμοι αναπτύσσονται καθώς ο αέρας αρχίζει να κυκλοφορεί. Το νερό ωθείται προς την κατεύθυνση που πνέουν οι άνεμοι, προκαλώντας άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα αισθητό στα βάθη της θάλασσας, αλλά καθώς ο πυθμένας του ωκεανού γίνεται πιο ρηχός κοντά στη στεριά, το τείχος του νερού πρέπει να ανυψωθεί και οδηγείται στην ξηρά από ισχυρούς ανέμους.

Τα κύματα καταιγίδας είναι χειρότερα στην παλίρροια και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν επίσης στη στάθμη του νερού, όπως η κατεύθυνση προσέγγισης, το μέγεθος και η ταχύτητα της καταιγίδας, η κεντρική πίεση και η τοπογραφία της ακτογραμμής.

Για τον τυφώνα Μίλτον, καθώς πλησιάζει τη στεριά από τα δυτικά, θα είναι η νότια πλευρά όπου θα υπάρξει το μεγαλύτερο κύμα καταιγίδας.

Στο γράφημα παρακάτω αποτυπώνεται το πώς μπορεί να επηρρεαστεί η στάθμη της θάλασσας στην περιοχή.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον τυφώνα Μίλτον

  • Ο τυφώνας Μίλτον κυμαίνεται μεταξύ των ανώτερων βαθμίδων της κλίμακας καταιγίδων τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά προς ώρας (19:30 ώρα Ελλάδος) κατευθύνεται προς τη Φλόριντα ως καταιγίδα κατηγορίας 4, με ανέμους ταχύτητας 250 χιλιομέτρων την ώρα
  • Η «είσοδός του» προβλέπεται τώρα να γίνει κοντά στα μεσάνυχτα τοπική ώρα (05:00 GMT) πάνω από τη νότια Σαρασότα της Φλόριντα, όταν ο Μίλτον θα είναι καταιγίδα κατηγορίας τρία
  • Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας έχει εκδώσει προειδοποίηση για ανεμοστρόβιλους στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Φλόριντα, ενώ τουλάχιστον ένας ανεμοστρόβιλος εντοπίστηκε να διασχίζει την Interstate 95.
  • 51 κομητείες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και 31 έχουν εκδώσει εντολές εκκένωσης
  • Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις επιμένει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος «να πάρετε αποφάσεις για να προστατεύσετε την οικογένειά σας», καθώς προειδοποιεί ότι η Φλόριντα προετοιμάζεται για ένα μεγάλο χτύπημα
  • Οι εξωτερικές όχθες της καταιγίδας έχουν ήδη φτάσει στις ακτές της Φλόριντα, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσουν άνεμοι τροπικής καταιγίδας και ισχυρές βροχοπτώσεις

Πηγή: BBC