Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα και με κεντρικό θέμα για εφέτος «Η Ψυχική Υγεία στο χώρο της Εργασίας», μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας για θέματα ψυχικής υγείας.

Μιλώντας λοιπόν, στην εκπομπή της ΕΡΤ, «To GPS της Επικαιρότητας», σχετικά με το αν παραμένει και σήμερα ταμπού το θέμα της ψυχικής υγείας ή αν το στίγμα έχει υποχωρήσει με το χρόνο, ο κ. Βαρτζόπουλος τόνισε αρχικά το εξής «Νομίζω σημαντικά. Αν θέλουμε να τα δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό και νηφαλιότητα πιστεύω-ότι παρότι δεν έχει εξαλειφθεί και παρότι ο αγώνας για την εξάλειψή του πρέπει να συνεχιστεί-μπορεί να πει κανείς ότι οι άνθρωποι πλέον μιλούν πιο ανοικτά για θέματα ψυχικής υγείας. Η δημόσια συζήτηση για θέματα ψυχικής υγείας είναι πολύ πιο ελεύθερη. Αναδεικνύονται συνεχώς ζητήματα ψυχικής υγείας και το πιο βασικό από όλα είναι ότι οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα, ζητούν και βρίσκουν υπηρεσίες».

Ερωτηθείς εν συνεχεία, για το αν υπάρχουν δομές στη χώρα-όχι μόνο στις πόλεις των νομών-αλλά και σε κοινότητες, ενδεχομένως δομές που να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής, ο Υφυπουργός Υγείας επισήμανε «Υπάρχουν οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες είναι δομημένες σε τρία επίπεδα: Είναι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή υπάρχουν κέντρα ψυχικής υγείας του Δημοσίου τομέα, τα οποία είναι διεσπαρμένα στην περιφέρεια. Υπάρχουν δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για ανθρώπους που έχουν τέτοια ανάγκη, δηλαδή παλιούς ασθενείς οι οποίοι μπορούν πλέον σιγά σιγά να ενταχθούν ξανά στην κοινότητα και διαμένουν σε προστατευόμενα διαμερίσματα, ξενώνες, οικοτροφεία. Και υπάρχουν φυσικά οι 40 ψυχιατρικές κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία, διεσπαρμένες σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και νομίζω 8 με 9 πανεπιστημιακές. Από κει και πέρα υπάρχουν τα τρία μεγάλα ψυχιατρεία, τα οποία επίσης προσφέρουν σημαντικό έργο όσον αφορά τη νοσηλεία οξέων περιστατικών. Υπάρχουν λοιπόν, πολλές δομές, εκατοντάδες του μη κερδοσκοπικού ιδιωτικού τομέα, ο οποίος χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες με εκατοντάδες κέντρα ημέρας και άλλες δομές διεσπαρμένες στην περιφέρεια. Και φυσικά υπάρχει ο κερδοσκοπικός ιδιωτικός τομέας. Εκεί βεβαίως είναι εις βάρος σε οικονομικό βάρος των ωφελούμενων».

Αναφορικά τώρα, με το γεγονός ότι τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων έχουν ράντζα, ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος είπε χαρακτηριστικά «Πρώτα απ’ όλα, το να είναι κανείς σε ράντζα δεν σημαίνει ότι είναι δεμένος σε ράντζα. Η καθήλωση είναι κάτι το οποίο γίνεται μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις και γίνεται με πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Και είναι γεγονός ότι σε αρκετές ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων υπάρχουν ράντζα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάναμε και τη μεταρρύθμιση που κάναμε. Διότι, θα έχετε προφανώς αντιληφθεί ότι πριν από δύο μήνες ψηφίσαμε μια ριζική και ουσιαστική αλλαγή του τρόπου και του τρόπου διοικήσεως έτσι ώστε να υπάρξει διαφορετική διακίνηση των περιστατικών, έγκαιρη διάγνωση των νέων χρόνιων περιστατικών αλλά και καλύτερη χρησιμοποίηση των κλινών για να εξαλειφθεί το φαινόμενο».

Όλη η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλου ακολουθεί παρακάτω:

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr