Ο τυφώνας Μίλτον αφηνει τεράστιες καταστροφές στη Φλόριντα, με αναφορές για θανάτους. Πάνω από τρία εκατ. κατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Λίγες ώρες πριν την άφιξή του τυφωνα, σφοδροί ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν στέγες, αναποδογύρισαν οχήματα, και σκόρπισαν συντρίμμια στον αέρα.

Κατοικίες και υποδομές κατέρρευσαν, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται ακατάπαυστα για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Οι αρχές συνεχίζουν να καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους έως ότου ο Μίλτον φτάσει ξανά στον Ατλαντικό.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 125 ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν την πολιτεία, οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ σε μία μόνο ημέρα στην Φλόριντα. Στο πέρασμά τους σκόρπισαν το θάνατο σε μια κοινότητα συνταξιούχων και προκάλεσαν καταστροφές σε δεκάδες σπίτια και οχήματα.

Εκατοντάδες εθελοντές σπεύδουν να φροντίσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια. Κάποιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ακόμα και τροχόσπιτα.

Ο Μίλτον υποβαθμίζεται γρήγορα σε κυκλώνα κατηγορίας 1 με κατεύθυνση βορειοανατολική και ταχύτητα ανέμων 25 χιλιόμετρα την ώρα.

Το πέρασμα του «Κερκ» στη δυτική Ευρώπη

Την ίδια ώρα, κι ενώ Μίλτον σάρωνε την Φλόριντα, ένας άλλος τυφώνας ο Κερκ, εξασθενημένος με τη μορφή καταιγίδας έφθανε μέσω Ατλαντικού στη δυτική Ευρώπη.

Ο Κέρκ έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία και ακολούθως έθεσε σε συναγερμό 30 περιοχές της Γαλλίας. Στο πέρασμά του προκάλεσε πλημμύρες, καταστροφές και αναστάτωσε τις μεταφορές. Η κακοκαιρία, πλέον, κινείται προς την κεντρική Ευρώπη.

Πηγή: ΕΡΤNews | Επιμέλεια βίντεο: Άγις Μενούτης

Φωτογραφίες: AP, AFP

Πηγή: ertnews.gr