Στη δεκαετία του 1990 διεθνείς εταιρίες πώλησης ειδών κατοικίδιων ζώων άρχισαν να εισέρχονται στην αγορά της Κίνας, καθώς οι κινεζικές εταιρίες στον τομέα αυτό ήταν πρακτικά ανύπαρκτες.

Ωστόσο, από το 2000 ο αριθμός των κατοικίδιων ζώων άρχισε ν΄ αυξάνεται στην Κίνα, με τους κηδεμόνες των ζώων να επικεντρώνουν την προσοχή τους περισσότερο στη συναισθηματική σχέση, παρά στη συμβίωση με κατοικίδια ζώα, κυρίως σκυλιά για την ασφάλεια των σπιτιών τους.

Η στροφή αυτή στη λογική απόκτησης ενός κατοικίδιου ζώου πυροδότησε την ταχεία ανάπτυξη της λεγόμενης «οικονομίας των κατοικίδιων ζώων» στην Κίνα.

Βλέποντας τη δυναμική ανάπτυξης της αγοράς των κατοικίδιων ζώων, ο Γιαν Ζινγκσένγκ, που εργάστηκε προηγούμενα στην αυτοκινητοβιομηχανία, άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό και το 2013 ίδρυσε την Favor Pets, μία αλυσίδα εμπορικών καταστημάτων που προσφέρει υπηρεσίες για κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων λιανικών πωλήσεων, του καλλωπισμού και της περιποίησης των κατοικίδιων, αλλά και της προσφοράς υπηρεσιών εκπαίδευσης τους, με την έδρα της επιχείρησης να βρίσκεται στη συνοικία Τονγκζού στο Πεκίνο.

Η οικονομία των κατοικίδιων ζώων ανθεί τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, με κινεζικές εταιρίες να καλύπτουν πλέον τις ανάγκες για την υγιεινή διατροφή των κατοικίδιων ζώων, αλλά και να προσφέρουν μία ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών για την ευζωία τους.

Η Favor Pets αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς σήμερα λειτουργεί περισσότερα από 2.000 καταστήματα σε πόλεις, όπως, το Πεκίνο, η Σανγκάη, αλλά και η Τσενγκντού.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας αναφοράς του τομέα της βιομηχανικής παραγωγής ειδών για κατοικίδια ζώα, ο αριθμός των κατοικίδιων σκύλων στην Κίνα έφτασε τα 51,75 εκατομμύρια το 2023, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τις γάτες καταγράφηκε στα 69,8 εκατομμύρια.

Η αστική αγορά καταναλωτικών αγαθών για τα κατοικίδια (σκυλιά και γάτες) καταγράφηκε στα 279,3 δισεκατομμύρια γιουάν (36,06 δισεκατομμύρια ευρώ), με ετήσια αύξηση 3,2%, ενώ εκτιμάται ότι η οικονομική αποτίμηση της αναφερόμενης αγοράς θα φτάσει τα 361,3 δισεκατομμύρια γιουάν (46,64 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2026.


 

[ΛM1]

Πηγή: ertnews.gr