Πέντε φοιτητές συνελήφθησαν χθες, Πέμπτη (10/10), κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι συλληφθέντες διαμαρτύρονταν για το περιστατικό με την πτώση ασανσέρ στη Γ’ φοιτητική εστία, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητή.

Περικύκλωσαν τον Πρύτανη του ΑΠΘ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ), οι φοιτητές προχώρησαν σε αποκλεισμό του χώρου όπου βρισκόταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Φείδας, εμποδίζοντάς τον να αποχωρήσει. Η ένταση κλιμακώθηκε, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν τον Πρύτανη και να διασφαλίσουν την ασφάλειά του.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες
Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 20 έως 26 ετών και σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος αγνώστων, σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της παράνομης κατακράτησης, της παράνομης βίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, και της απείθειας.

Ρίψεις αντικειμένων και χρήση πυροσβεστήρα
Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι φοιτητές προχώρησαν σε ρίψη αντικειμένων και χρήση πυροσβεστήρα, προκαλώντας φθορές στο κτήριο και σε εξοπλισμό. Το επεισόδιο έληξε με τη σύλληψη πέντε ατόμων, ενώ η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει την προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών του περιστατικού.

Εντάσεις και ανησυχία για την κατάσταση στη Φιλοσοφική
Η ένταση στο ΑΠΘ παραμένει υψηλή, καθώς το περιστατικό με την πτώση του ασανσέρ έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από φοιτητές, οι οποίοι ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες. Ο Πρύτανης βρέθηκε στο κέντρο των διαμαρτυριών, με την παρουσία της αστυνομίας να πυροδοτεί περαιτέρω επεισόδια.