Εκφράζοντας προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως έπραξε και ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της UEFA, τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του Τζορτζ Μπάλντοκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή νίκη της Εθνικής Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ ως «ίσως την πιο συγκινητική στιγμή που μπορεί να θυμηθεί κανείς από όλους εμάς που παρακολουθούμε τα μεγάλα σπορ και τον αθλητισμό ευρύτερα» σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Η νίκη αυτή προφανώς είναι αφιερωμένη στον εκλιπόντα, τον Τζορτζ Μπάλντοκ, ένα νέο άνθρωπο ο οποίος έφυγε τόσο πρόωρα και τόσο άδικα και τόσο άδικα. Άφησε πίσω του μια οικογένεια, ανθρώπους που τον αγαπούσαν, τους συμπαίκτες του και στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική Ελλάδος. Και ήταν απίστευτη η στιγμή και των πανηγυρισμών και μετά από τον αγώνα των παικτών. Είναι από αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές νομίζω, που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη κυρίως των συμπαικτών του, των δικών του ανθρώπων.  Γιατί όσο και να λέμε για στιγμές ποδοσφαιρικές και συγκίνησης, κάποιοι άνθρωποι δεν θα τον έχουν ποτέ ξανά μαζί τους. Είναι οι δικοί του άνθρωποι. Γι’ αυτoύς ξημέρωσε σήμερα μια μέρα, που μπορεί να συγκινήθηκαν χθες, μπορεί να δάκρυσαν χθες, αλλά γι’ αυτούς η ζωή δεν θα είναι ποτέ ίδια χωρίς τον αγαπημένο τους άνθρωπο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Θα υλοποιήσουμε μέχρι το 2027 όσα δεσμευτήκαμε στην Υγεία

Στα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, στον τομέα της Υγείας, με αφορμή και τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, ο κ. Μαρινάκης ερωτηθείς αν η κυβέρνηση δεσμεύεται πως μέχρι τη λήξη της σημερινής θητείας της κυβέρνησης θα έχει λύσει τα προβλήματα, τόνισε «είμαστε η τελευταία κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός, ο τελευταίος πολιτικός που θα πει ότι μέσα σε τέσσερα ή πέντε ή οκτώ χρόνια θα εξαφανιστούν παθογένειες ολόκληρων δεκαετιών. Αυτό που σίγουρα θα σας πούμε είναι ότι αυτό το οποίο θα κάνουμε το 2027 είναι να έχουμε υλοποιήσει πλήρως όλα όσα για τα οποία εκλεγήκαμε το 2023».

«Είπαμε λοιπόν, ότι θα ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης και ανακαίνισης νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας και ολοκληρώνεται. Χθες, για παράδειγμα, είδαμε μια άλλη κατάσταση που συντελείται στο Νοσοκομείο Παίδων, ένα κρίσιμο νοσοκομείο για τη χώρα. Αυτό, όπως έχετε δει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο πρωθυπουργός το κάνει. Θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διορισμοί. Απόδειξη, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο η μερίδα του λέοντος στους διορισμούς θα είναι και για έναν χρόνο ακόμα στην Υγεία. Γιατί έχουμε υποσχεθεί έναν αριθμό διορισμών και χρόνο με το χρόνο το υλοποιούμε. Για να έχουμε δηλαδή ένα θετικό ισοζύγιο που θα μειώσει τα κενά όσο το δυνατόν περισσότερο. Δίνουμε κίνητρα γιατί δεν είναι μόνο οι διορισμοί, είναι και το σε ποιο ΕΣΥ διορίζεται ένας νέος επιστήμονας, ένα ΕΣΥ με καλύτερα κτίρια, ένα ΕΣΥ με καλύτερους μισθούς από 10 έως 35% αναλόγως την ειδικότητα, με κίνητρα περισσότερα για ιδιωτικό έργο, για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να βγάζουν περισσότερα λεφτά νόμιμα, χωρίς να περιορίζονται μόνο στον μισθό τους για να επιστρέψουν στο ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ που θα μπορεί να κάνει και αυτό πολύ σύντομα θα το δούμε και σε ένα επίπεδο δωρεάν χειρουργείων, απογευματινά χειρουργεία για να μειωθούν οι αναμονές. Είναι ένας αγώνας. Είναι η προέκταση του ΕΚΑΒ, είναι οι προληπτικές εξετάσεις. (…) Όταν μιλάμε για την υγεία είναι λογικό να μιλάμε κατά 90% για τα νοσοκομεία. Λογικό είναι αυτό, γιατί είναι η πρώτη αντίδραση που έχουμε, είναι αυτό το οποίο πηγαίνουμε άμα μας συμβεί κάτι. Αλλά υγεία είναι και οι προληπτικές εξετάσεις. Υγεία είναι και η πρωτοβάθμια υγεία ευρύτερα. Η συζήτηση αυτή δυστυχώς στη χώρα μας δεν γινόταν γιατί δεν υπήρχαν τέτοια προγράμματα. Αλλά σκεφτείτε πόσες γυναίκες, πόσες συμπολίτες μας έχουν σωθεί επειδή πήραν ένα μήνυμα και έκαναν προληπτικές εξετάσεις» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

«Ενώ ήμασταν ήδη τέσσερα χρόνια κυβέρνηση και απευθυνόμασταν στους πολίτες, παραδεχτήκαμε λόγω του γεγονότος ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά σώθηκαν ζωές και εν κινήσει στήθηκε ένας μηχανισμός αντιμετώπισης λόγω της πανδημίας, αυτό που είπαμε στις εκλογές του 23 είναι ότι μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι η υγεία. Αν σας έλεγα λοιπόν ότι έχουν λυθεί όλα μέσα σε έναν χρόνο από τότε, θα σας έλεγα ψέματα, αλλά είναι επίσης αφορισμός να πούμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Τα επίσημα δεδομένα οι αριθμοί λένε ότι έχει αυξηθεί το προσωπικό κατά 10%. Από 68.000 έχει πάει 76.000 το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη χώρα από το 2019 μέχρι σήμερα. Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται περισσότερο» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στα χρωματιστά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, το κατά πόσο και ποιες αλλαγές έρχονται το επόμενο διάστημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε τα εξής.
«Ας μην βιαζόμαστε για το τι θα τι θα καταργηθεί και αν θα καταργηθεί. Συνιστώ να περιμένουμε γιατί υπάρχει μια συγκεχυμένη πληροφόρηση. Να δούμε λοιπόν αν πέτυχαν ή απέτυχαν τα τιμολόγια. Από τι εξαρτάται αυτό; Εξαρτάται από το τι τιμές είχαμε αυτούς τους μέχρι τώρα εννέα μήνες από τότε που εφαρμόστηκαν. Σας θυμίζω ότι εφαρμόστηκαν από 1η 1ου του 24. Με εξαίρεση τον Αύγουστο, όπου εκεί αναγκάστηκε η κυβέρνηση και πολύ καλά έκανε όπως έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και στο ρεύμα και στήριξε τις υπέρμετρες αυξήσεις για να μην φτάσουν στον καταναλωτή, όλους τους υπόλοιπους μήνες είχαμε τιμές σε όλα τα τιμολόγια, κυρίως στα δύο πιο δημοφιλή, στο πράσινο και στο σταθερό, στο μπλε που ούτως ή άλλως αυτό δεν άλλαζε οπότε είναι δεδομένο ότι ήταν πιο χαμηλά, χαμηλότερες από ό,τι την περίοδο της κρίσης. Δηλαδή τιμές προ κρίσης με λίγα λόγια, με κάποιες αυξομειώσεις στο πράσινο. Πάντοτε όμως ο κύριος πάροχος, για να μην πούμε κάτι περισσότερο, είχε τιμές όλους αυτούς τους μήνες χαμηλότερες απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε το τιμολόγιο. Άρα το εγχείρημα πολύχρωμα τιμολόγια με βάση το βασικό κριτήριο που είναι οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή, πέτυχε. Τι προσπαθεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση; Να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να δει πως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα καλύτερα τον επόμενο χρόνο στους πολίτες. Παράδειγμα, μπορεί να πρέπει, εγώ το λέω υποθετικά για να μην παρεξηγηθώ, να ενθαρρύνουμε τον κόσμο περισσότερο στο σταθερό τιμολόγιο. Γιατί ενθαρρύναμε τον κόσμο στο πράσινο τιμολόγιο, όπως απεδείχθη, γιατί ο ανταγωνισμός έριξε τις τιμές. Αν καταφέρουν όμως οι πάροχοι να δώσουν ακόμα χαμηλότερες τιμές στο μπλε τιμολόγιο, δηλαδή στο σταθερό τιμολόγιο, ίσως είναι καλύτερο για να μην μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία μηνιαίως οι πολίτες να ωθηθούν εκεί» . Γι’ αυτό λοιπόν εγώ αυτό που λέω είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση θα επιδοτεί τις αυξήσεις όταν είναι υπέρμετρες οι τιμές χονδρικής

«Και λέω κάτι το οποίο το ξέρει ο κόσμος πλέον, γιατί έχουμε δώσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια για αυτό και είναι και κάτι το οποίο ήταν καθήκον μας, αλλά έγινε σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αν υπάρχει μήνας που λόγω των τιμών της χονδρικής, που εκεί είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό αλλά δεν έχουμε χρόνο να το αναλύσουμε, υπάρχουν υπέρμετρες τιμές, όταν αυτό συμβαίνει να είναι σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα επιδοτεί τις αυξήσεις αυτές και δεν θα φτάνουν στους καταναλωτές» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Μας κάλυψαν οι απαντήσεις του κ. Κικίλια

Σχετικά με τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για την αγορά ακινήτου από τον κ. Κικίλια στην Βασιλίσσης Σοφίας, ερωτηθείς αν οι απαντήσεις που έχει δώσει είναι ικανοποιητικές, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε «ναι, μας κάλυψαν οι απαντήσεις του κ. Κικίλια και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και το πόθεν έσχες για όλους μας. Για να ξέρει ο κόσμος πώς μπαίνουμε στην πολιτική και αν κάνουμε οποιαδήποτε αγοραπωλησία κατά τη διάρκεια της παραμονής μας και για κάποια χρόνια στη συνέχεια, αν αυτή δικαιολογείται από το πώς μπήκαμε. Έδωσε απαντήσεις ο κύριος Κικίλιας, εξήγησε ότι προήλθε από μια συγκεκριμένη πώληση. Όλα αυτά προφανώς θα καταγραφούν και στο ετήσιο πόθεν έσχες του. Και προχωράμε παρακάτω».

Μακάρι ο τόπος να αποκτήσει σύντομα αντιπολίτευση με πρόταση που να συγκρινόμαστε

Καταλήγοντας, κληθείς να κάνει κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις εξελίξεις στα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαρινάκης απάντησε με «με μια ευχή μόνο, γιατί δεν έχουμε καμιά δουλειά να μπλέξουμε στα εσωκομματικά άλλων κομμάτων». «Μακάρι, κάποια στιγμή ο τόπος και αυτό το χρειάζονται οι Έλληνες πολίτες, το χρειάζεται το πολιτικό σύστημα, το χρειάζεται και η κυβέρνηση, μακάρι όσο πιο σύντομα ο τόπος να αποκτήσει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, με κοστολογημένες προτάσεις, χωρίς τη λογική του, όχι σε όλα, με σφοδρή όταν χρειάζεται αντιπαράθεση αλλά κυρίως με δια ταύτα, μια συγκεκριμένη πρόταση που να μπορούμε και εμείς να συγκριθούμε. Το χρειαζόμαστε, το χρειάζεται ο τόπος. Μέχρι τότε απλά περιμένουμε και παρακολουθούμε».

Πηγή: ertnews.gr