Η Άρσα είναι περίπου δεκαοκτώ χρονών. Είναι όμορφη, εσωστρεφής και άγρια. Ζει μόνη της σε μια ερειπωμένη καλύβα με θέα τη θάλασσα, κάπου στην άκρη ενός νησιού. Κινείται με αυτοπεποίθηση μέσα σε αυτό το τοπίο· εκεί έχει δημιουργήσει τον δικό της κόσμο. Οι καλαμιές αποτελούν το όριο ανάμεσα στον χώρο της μοναξιάς της και την κοινωνική ζωή των τουριστών, τους οποίους παρακολουθεί από απόσταση. Μια μέρα, τρεις νεαροί φτάνουν στο νησί και νοικιάζουν ένα εξοχικό. Ξαφνικά, ο κόσμος της Άρσας δέχεται εισβολή. Ένα από τα παιδιά, ο Αντρέα, γοητευμένος από την αινιγματική Άρσα, προσπαθεί να διεισδύσει στον κόσμο της και ανακαλύπτει την ανησυχητική της επιθυμία για πραγματική ζωή.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Masbedo, χρησιμοποίησε το τοπίο ως μέρος της αφήγησης: «Τα γυρίσματα στο Στρόμπολι αποτέλεσαν αδιαμφισβήτητη πρόκληση: η φύση ήταν ακραία, η θάλασσα φουρτούνιαζε συχνά και ο άνεμος κυριαρχούσε σε όλα. Οι ηφαιστειακοί βράχοι, μαρτυρίες μιας αρχαίας και ισχυρής ιστορίας, ήταν ανάμεσα μας σε όλο το τοπίο, μετατρέποντας κάθε πλάνο μια μάχη με το περιβάλλον. Ωστόσο, αυτές οι δυσκολίες έδωσαν στην ταινία μας μια μοναδική διάσταση, την ένταση που τροφοδότησε την αφοσίωση όλων μας. Κάθε κύμα που έσπαγε σε μικρότερα, κάθε ριπή ανέμου, δεν ήταν απλώς ένα εμπόδιο, αλλά μια πρόσκληση για να εξερευνήσουμε το κεντρικό μας θέμα: τη δύναμη της φαντασίας και της μοναξιάς, τη φύση ως καθρέφτη των ορίων μας».

Σχετικά με την ιδιαίτερη προσωπικότητα της κεντρικής ηρωίδας που δίνει και τον τίτλο στην ταινία, ανέφερε: «Η Άρσα, η πρωταγωνίστριά μας, είναι ένα δυνατό κορίτσι που μαθαίνει από τον πατέρα της τη σημασία της φαντασίας. Εκείνος είναι καλλιτέχνης, μπλοκαρισμένος από μια πραγματικότητα που τον αναγκάζει να γλιστρήσει προς μια πιο χειροποίητη δημιουργικότητα. Οι αϋπνίες και οι ατελείωτες ώρες που αφιερώνει στη δημιουργία υποτιθέμενων όμορφων αγαλμάτων αντανακλούν μια εσωτερική σύγκρουση, αλλά μέσα από αυτές τις εμπειρίες η Άρσα απορροφά την ομορφιά των τεράτων και τη δύναμη των παραμυθιών. Ο πατέρας της της αφήνει ως κληρονομιά την οπτική του για τον κόσμο. Η Άρσα απορρίπτει την τεχνολογία: το βλέμμα της φιλτράρεται μέσα από τα κιάλια της, προσπαθώντας να συλλάβει τον κόσμο πέρα από την επιφάνειά του. Η σχέση της με τα απόβλητα και το πλαστικό δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντική πράξη, αλλά μια αναζήτηση για αναγέννηση. Κάθε κομμάτι από αυτό που κατασκευάστηκε και έπειτα εγκαταλείφθηκε γίνεται για εκείνη το σημείο εκκίνησης μιας δημιουργίας, ένας τρόπος να αναβιώσει ό,τι είχε απορριφθεί. Η μορφή της, εύθραυστη και ισχυρή ταυτόχρονα, βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τη φυσική δύναμη του νησιού. Η μοναξιά της Άρσα δεν είναι ένα καταφύγιο, αλλά μια δημιουργική δύναμη, μια δήλωση εσωτερικής ανεξαρτησίας. Είναι μέσα από τη σιωπή, τη δυσκολία και τον συνεχή διάλογο με τον εαυτό της και τη φύση που η Άρσα βρίσκει τη φωνή της».

Και θα συμπληρώσει: «Το νησί και η φύση του είναι μια αντανάκλαση της ίδιας της Άρσας: ένας τόπος όπου η ενδοσκόπηση μπορεί να ανθίσει. Η Άρσα μας θυμίζει ότι είμαστε όλοι νησιά μέσα στο ρεύμα.»

Όποιος δει το τρέιλερ, αντιλαμβάνεται ότι η ταινία μοιάζει μια ανασχηματισμένη έκδοση της «Μικρής Γοργόνας», ίσως και της «Ποκαχόντας» αλλά με μεσογεικό ταμπεραμέντο και προβληματισμό. To ERTNews θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ της Ρώμης και θα σας μεταφέρει το κλίμα όχι μόνο για αυτή την ταινία αλλά και όλο το ενδιαφέρον νέο κύμα του Ιταλικού κινηματογράφου.

Πηγή: ertnews.gr