Συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Με καθυστέρηση δυόμιση ωρών ξεκίνησε τελικά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η καθυστέρηση προέκυψε γιατί τα μέλη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, παρότι ήταν στην αίθουσα αρνούνταν να παραλάβουν τα καρτελάκια τους προκειμένου να «μπλοκάρουν» την συνεδρίαση.

Τελικά αφού ήλθαν με καθυστέρηση μέλη της πλειοψηφίας, η συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι.

Κατά την έναρξη ο Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε: «Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεδριάζει κανονικά παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες κάποιων μελών να δημιουργήσουν πρόβλημα απαρτίας. Απαρτία υπάρχει και έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο η παρουσία πολλών μελών εκτός αιθούσης, και η άρνησή τους να λάβουν κάρτα εισόδου, ενώ ταυτόχρονα κάνουν δημόσιες δηλώσεις, δείχνει ότι περιφρονούν τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος εμποδίζουν την κανονική λειτουργία του ανώτερου οργάνου που είναι η Κεντρική Επιτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε όποια προσπάθεια περιφρόνησης των δημοκρατικών διαδικασιών και υπονόμευσης του οφείλει να αυτοπροστατευθεί. Και θα αυτοπροστατευθεί με τις αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή και όλα τα άλλα νόμιμα εκλεγμένα όργανα του».

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν διαγραφές ή αποκλεισμοί (εννοείται του Στέφανου Κασσελάκη) ο κ. Μαντζουράνης απάντησε: «Πρώτη φορά το ακούω».

Στο ίδιο μήκος κύματος πηγές της πλειοψηφίας της ΚΕ διέρρευσαν: «Απαρτία σημειώθηκε στην ΚΕ και η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κανονικά, παρά την αποτυχημένη προσπάθεια της πλευράς Κασσελάκη να τη σαμποτάρει απέχοντας από αυτή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας από το γεγονός ότι μέλη της ΚΕ, που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρέθηκαν στην συνεδρίαση, δεν παίρνουν σκοπίμως την κάρτα τους και δεν δηλώνουν την παρουσία τους.

Πρωτοφανή πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με το σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Η δημοκρατία, όμως, έχει κανόνες και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξέρει να αυτοπροστατεύεται από όσους επιχειρούν τη διάλυση και την απαξίωση του».

Ο Θανάσης Οικονόμου, που πρόσκειται στη πτέρυγα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε θέμα γιατί μπήκαν πριν την έναρξη, στην αίθουσα της συνεδρίασης, πρόσωπα που δεν είχαν προμηθευτεί το καρτελάκι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο των χθεσινών γεγονότων και της δήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη ότι αποσύρει το εξώδικο κατά της Κεντρικής Επιτροπής. Κατόπιν τούτου οι υποστηρικτές του λένε ότι «εκλείπει ο λόγος της συνεδρίασης».

Όπως αναφέρουν στους δημοσιογράφους μετά την έναρξη των εργασιών στην αίθουσα θα μείνει η Θεοδώρα Τζάκρη που τους εκπροσωπεί, ενώ οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν προκειμένου να μην υπάρχει η απαραίτητη απαρτία για την συνεδρίαση.

Ο Παύλος Πολάκης απουσιάζει στην Κρήτη, αλλά πρόσωπα που είναι κοντά του βρίσκονται στην συνεδρίαση. Στην συνεδρίαση δεν μετέχουν και δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Νίκος Σκορίνης, που χθες κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, και ο Πάνος Ρήγας.

Για εκρηκτική ατμόσφαιρα έκανε λόγο ο πολιτικός συντάκτης του ΕΡΤΝews, Λάμπρος Παναγιώτου. Τα περισσότερα χειροκροτήματα πήρε ο Σταύρος Αραχωβίτης, oύτε όταν ήταν υφυπουργός δεν είχε πάρει τόσα, καθώς ήταν τελικά το 148ο μέλος το οποίο μπήκε μέσα στην αίθουσα έστω και με δυόμισι ώρες καθυστέρηση και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής.

Nωρίτερα υπήρξε έντονος διαπληκτισμός του πατέρα του Νίκου Παππά, Στέλιου Παππά, με τον Κώστα Καρανάσιο και τον Σάκη Οικονόμου. Η πλευρά η οποία πρόσκειται στον Στέφανο Κασσελάκη ανέφερε ότι κάποια άτομα που δεν είναι μέλη πήραν την κάρτα ενώ η άλλη πλευρά λέει ότι δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία. Και να μην υπάρξει σήμερα απαρτία, θα τη βρουν αυτοί, λέει η πλευρά Κασσελάκη ενώ η άλλη πλευρά απαντά ότι όλα θα γίνουν νόμιμα. Η ΠΓ δεν εισηγήθηκε τη διαγραφή ή τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη όμως οι πληροφορίες λένε ότι θα τεθεί από μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Λάμπρου Παναγιώτου, μάλλον πάμε για αποκλεισμό.

Θ. Τζάκρη: To μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στ. Κασσελάκη στις εκλογές

«Το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές», υπογράμμισε σε δήλωση της η Θεοδώρα Τζάκρη στο χώρο όπου διεξάγεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Μιάμιση ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής οι εργασίες της δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα επειδή δεν υπάρχει απαρτία», σημείωσε η Θ. Τζάκρη και συνέχισε: « Η γραμματέας και οι 87 μεταθέτουν συνεχώς την ώρα έναρξης των εργασιών καλώντας μέλη να προσέλθουν τα οποία αρνούνται όμως μέχρι στιγμής να προσέλθουν και να νομιμοποιήσουν την εκτροπή ».

« Τί άλλο μέλλει να γίνει; Το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές », κατέληξε.

Θ. Οικονόμου: Είναι πολιτική η στάση μας, δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία
Για «μεθόδευση» της «νομενκλατούρας» έκανε λόγο, σε δήλωσή του, ο Θανάσης Οικονόμου έξω από τον χώρο όπου πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Οικονόμου κατήγγειλε τη «γελοία μεθόδευση» με την οποία προσμετρούνται ως παρόντες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που δεν έχουν πάρει καρτελάκι. «Παρευρεθήκαμε στον χώρο για πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους, δεν πήραμε καρτελάκια και δεν δώσαμε διαπιστευτήρια και θέλουν να μας προσμετρήσουν ώστε να έχουν απαρτία», ανέφερε. «Μια ακόμα απαράδεκτη μεθόδευση. Είναι πολιτική η στάση μας, δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία. Είναι μια διαδικασία που θυμίζει μαύρες μέρες», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση των παρευρισκεμένων για ποιους λόγους δεν μπαίνουν στην αίθουσα.

Η δήλωση του κ. Οικονόμου πυροδότησε διαπληκτισμούς μεταξύ των παρευρισκομένων που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και της λεγόμενης «πλειοψηφίας».

Π. Πολάκης: Ο νικητής των εκλογών θα προκύψει στο φως, με τίμια αντιπαραθεση και με όλους παρόντες

Νωρίτερα ο ΠαύλοςΠολάκης έκανε μία νέα ανάρτηση.

Μεταξυ άλλων ανέφερε ότι «όταν ανέλαβα την πρωτοβουλία να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ταύτισα τον σκοπό μου, για μια φορά ακόμα, με το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης με όρους αριστερής ηθικής και οράματος. Ανέλαβα πρωτοβουλίες τερματισμού της εσωστρέφειας, οι οποίες απέδωσαν καρπούς. “Εξώδικα” και φαντασιώσεις μεγαλείου αποσύρθηκαν, τακτικές αποκλεισμού υποψηφίων ματαιώνονται».

Σημειώνεται, ότι προκείμενου να ξεκινήσει η συνεδρίαση της ΚΕ θα πρέπει να υπάρχει απαρτία, δηλαδή 148 μέλη.