Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η Χαμάς είχε αρχικά σχεδιάσει να εξαπολύσει την μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ το φθινόπωρο του 2022, αλλά τελικά καθυστέρησε την εκτέλεσή της μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2023. Ο λόγος για την καθυστέρηση ήταν η προσπάθεια της Χαμάς να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην επίθεση.

Οι ηγέτες της Χαμάς επικαλέστηκαν την εσωτερική πολιτική αναταραχή στο Ισραήλ, ιδίως τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, για να πείσουν τη Χεζμπολάχ ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για επίθεση. Παρόλο που η Χαμάς αισθανόταν ότι είχε την υποστήριξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ, τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως χρειαζόταν να εξαπολύσει την επίθεση μόνη της, πριν το Ισραήλ αναπτύξει ένα νέο αμυντικό σύστημα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Χαμάς απέφυγε μεγάλες συγκρούσεις με το Ισραήλ τα δύο χρόνια πριν από την επίθεση για να παραπλανήσει το Ισραήλ, κάνοντάς το να πιστεύει ότι η Χαμάς επιθυμεί την ηρεμία στη Γάζα. Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι η Χαμάς ήθελε να διαταράξει τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Τέλος, οι NYT σημειώνουν ότι οι ηγέτες της Χαμάς ενημέρωσαν τον τότε ηγέτη τους, Ισμαήλ Χανίγιε, για το «μεγάλο σχέδιο» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023.