«Tusi» (ή ροζ κοκαΐνη), «Spice», «K2», «Sisa», «Dragon’s breath», «Black Mamba», «Jamaican Gold», «Apache», «China Girl». Πρόκειται για μερικά από τα ονόματα του δρόμου, με τα οποία άτομα κάθε ηλικίας αγοράζουν από ναρκέμπορους τις νέες δημοφιλείς ουσίες που σταδιακά αντικαθιστούν τα «πατροπαράδοτα ναρκωτικά».

«Ροζ κοκαΐνη και συνθετική κάνναβη κάνουν σαματά στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, περιγράφοντας τη… «στροφή» που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι αποτυπώνουν μειωμένη δραστηριότητα όσον αφορά τη διακίνηση των ναρκωτικών, που εδώ και δεκαετίες γέμιζαν την «εγχώρια αγορά», αλλά και ταυτόχρονη αύξηση σε συνθετικές ουσίες και στη χρήση ηρεμιστικών δισκίων, μικρότερου κόστους. Την ίδια ώρα, οι… υπερπόντιοι ναρκέμποροι προσπαθούν να «σπρώξουν» στην Ευρώπη ένα ακόμα νέο «δημοφιλές» οπιοειδές, τη φαιντανύλη, που είναι υπεύθυνη για δεκάδες χιλιάδες θανάτους χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. από το πρώτο οκτάμηνο του 2024, τα οποία αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η διοχέτευση νέων ουσιών στην αγορά έχει φέρει μέσα σε μόλις ένα χρόνο αύξηση που ξεπερνάει το 20%, τόσο στις υποθέσεις ναρκωτικών όσο και στις συλλήψεις διακινητών. Την πρώτη θέση στις ουσίες που κατασχέθηκαν συνεχίζει να καταλαμβάνει η ακατέργαστη κάνναβη με 1.942.252 γραμμάρια, ακολουθεί η κοκαΐνη με 428.827 γραμμάρια, η κατεργασμένη κάνναβη με 131.376 γραμμάρια και η ηρωίνη με 89.231 γραμμάρια. Ολα όμως αυτά τα άλλοτε δημοφιλή ναρκωτικά φαίνεται ότι δεν αποτελούν πλέον πρώτη επιλογή των χρηστών, καθώς καταγράφουν μειωμένη παρουσία στην Ελλάδα. Αντίθετα, ανοδική πορεία έχουν τα τελευταία χρόνια τα ναρκωτικά φάρμακα. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση 37.523 ηρεμιστικών δισκίων (αριθμός αυξημένος κατά 56% σε σύγκριση με το 2023).Η Special K

Special K ή αλλιώς κεταμίνη. Το άλλοτε δημοφιλές ναρκωτικό των ρέιβ πάρτι καταγράφει και πάλι αυξημένη παρουσία εντός των συνόρων, όμως πλέον με διαφορετική χρήση. Αλλες φορές ως συστατικό της ροζ κοκαΐνης και άλλες ως αυτόνομο ναρκωτικό με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο το χρησιμοποιούσε ο γνωστός ηθοποιός Μάθιου Πέρι, που βρήκε τραγικό θάνατο από υπερβολική δόση. Μεταξύ άλλων προκαλεί «μούδιασμα» και παραισθήσεις. Στην ιατρική χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση αποσυνδετικής αναισθησίας, κατάστασης που μοιάζει με έκσταση και παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, καταστολή και αμνησία. Οι γιατροί προειδοποιούν όμως ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή στη δοσολογία, που καθιστά το ναρκωτικό δυνητικά επικίνδυνο, καθώς είναι ικανό να «ρίξει» τον χρήστη σε κώμα.

Τον περασμένο Αύγουστο, στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών εντόπισαν κεταμίνη βάρους 50 κιλών και 250 γραμμαρίων, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την εξάρθρωση μεγάλης διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης. Τα ναρκωτικά, που ταξίδευαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, είχαν ως τελικό προορισμό το Ισραήλ. Διέσχιζαν τη… μισή Ευρώπη με τροχόσπιτα, κρυμμένα μέσα σε μπετόνια βενζίνης και στη συνέχεια με ενοικιαζόμενα ιστιοπλοϊκά σκάφη από το λιμάνι της Αγριάς στον Βόλο, που αποτελούσε «έδρα» της οργάνωσης. «Εγκέφαλος» της παράνομης δραστηριότητας ήταν ένας 44χρονος άνδρας από το Ισραήλ, με το όφελος να εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ.

Ποτ πουρί… κάνναβης

Αρωματικά ποτ πουρί, άλατα μπάνιου, θυμιάματα. Κάθε λογής φαινομενικά αθώα σκευάσματα περιέχουν τα λεγόμενα συνθετικά κανναβιδοειδή, που εδώ και αρκετά χρόνια, με διαφορετικές ονομασίες, έχουν κατακλύσει την αγορά. «Big Bang», «Black Mamba», «Devil’s Venom», «K2», «Spice», «Voodoo Child», «Zombie» είναι μερικές από τις δεκάδες επωνυμίες, που διαρκώς αυξάνονται και καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καταγραφή τους από τις αρχές. Η απόκτηση αυτών των ναρκωτικών, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι… πιο εύκολη από την ενημέρωση για τις ιδιότητες, τη σύνθεση και τις παρενέργειές τους. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο διαδεδομένη κατηγορία ναρκωτικών στην Ευρώπη και, όπως αναφέρουν στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών, «λόγω του χαμηλού τους κόστους, τα συνθετικά κανναβιδοειδή έχουν γεμίσει την Ελλάδα». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις είναι έως και 100 φορές πιο δραστικά και επικίνδυνα από την κάνναβη, την οποία «μιμούνται». Συνήθως παρασκευάζονται με ψεκασμό οποιασδήποτε ποσότητας συνθετικών κανναβιδοειδών ή άλλων χημικών ουσιών σε αποξηραμένο φυτικό υλικό (συνήθως τριαντάφυλλο, τσουκνίδα, τριφύλλι και άλλα φύλλα), τα οποία καπνίζονται όπως τα υπόλοιπα προϊόντα κάνναβης.

Θάνατος με 2 μιλιγκράμ

«Δύο χιλιοστά γραμμαρίου φαιντανύλης είναι αρκετά για να σκοτώσουν. Είναι πενήντα φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και ογδόντα φορές από τη μορφίνη». Με αυτά τα λόγια ειδικοί περιγράφουν τις θανατηφόρες συνέπειες του ναρκωτικού που έχει σπείρει τον θάνατο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ναρκέμποροι επιχειρούν με κάθε τρόπο να «σπρώξουν» την ουσία στην Ευρώπη, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να καταγράφεται αξιοσημείωτη παρουσία του σκληρού ναρκωτικού. «Η φαιντανύλη είναι σαν να καίει τα καύσιμα. Το φρικτό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα καύσιμα είναι οι άνθρωποι», περιγράφει χαρακτηριστικά γιατρός από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στους θανάτους από το διαδεδομένο συνθετικό οπιοειδές, το οποίο έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα, όμως η χρήση του περιορίζεται σε χώρες της Βαλτικής. Η φαιντανύλη πωλείται σε χάπια που παρασκευάζονται στα παράνομα εργαστήρια των καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, αλλά και σε σκόνη. Είναι ενδεικτικό ότι στην ιατρική χρήση της βάζει τους ασθενείς σε κατάσταση ύπνου και δεν αισθάνονται πόνο. Μέσα σε μία δεκαετία περίπου 320.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους από το επικίνδυνο οπιοειδές.

TUSI

H ροζ πολυτελής… κόκα χωρίς ίχνος κοκαΐνης!

«Στην Ελλάδα έχει γίνει μόδα η ροζ κοκαΐνη και στα νησιά το καλοκαίρι. Η ονομασία είναι ουσιαστικά ένα διαφημιστικό τρικ. Συνήθως αυτή που εντοπίζουμε αποτελείται από μεθαμφεταμίνη και κεταμίνη, δεν υπάρχει ποσότητα κοκαΐνης», περιγράφει στέλεχος της Δίωξης Ναρκωτικών. Η αποκαλούμενη ροζ κοκαΐνη TUSI είναι μίγμα διαφορετικών συνήθως ουσιών, το οποίο πωλείται ως… πολυτελής κοκαΐνη, με το κόστος του γραμμαρίου να αγγίζει τα 120 €. Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, η συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία είναι γνωστή για το υψηλό κόστος της, ενώ χαρακτηρίζεται από τους πωλητές ως… «πριβέ» (exclusive) κοκαΐνη, παρά το γεγονός ότι συνήθως η σκόνη δεν αποτελείται από κοκαΐνη.

«Ποιος ξέρει τι περιέχει ή από τι είναι φτιαγμένο; Το μόνο σταθερό είναι το χρώμα», αναφέρει χαρακτηριστικά χρήστης της «ροζ» κοκαΐνης, περιγράφοντας τη σύνθεση του ναρκωτικού. Η ροζ σκόνη είναι βαμμένη με χρώμα ζαχαροπλαστικής για να αποκτά το χρώμα κατατεθέν, ενώ έχει μυρωδιά φράουλας. Πρωτοεμφανίστηκε στην Κολομβία το 2010 και γρήγορα γέμισε τα νυχτερινά μαγαζιά της χώρας και έφτασε μέχρι την Ευρώπη. Σήμερα αποτελεί το πέμπτο πιο δημοφιλές ναρκωτικό στη Λατινική Αμερική. Το απρόβλεπτο μίγμα, που παρασκευάζεται στα αυτοσχέδια εργαστήρια, αποτελείται συνήθως από κεταμίνη, MDMA (ecstasy) και καφεΐνη, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις περιέχει κοκαΐνη. Το κόστος είναι περίπου 50 ευρώ ανά γραμμάριο πάνω από τη συνηθισμένη κοκαΐνη που πωλείται περίπου 70 ευρώ.

Λίγες εβδομάδες πριν, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών είχαν εντοπίσει 875 γραμμάρια ροζ κοκαΐνης κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη τριών διακινητών από την Ελλάδα και την Αλβανία. Οι συσκευασίες που προορίζονταν για πελάτες με… γεμάτα πορτοφόλια, είχαν πάνω τους τον… Ροζ Πάνθηρα και τον… Αλ Καπόνε.  

ΣΙΣΑ

Υγρά μπαταρίας για τους φτωχούς

Lyrica, ένα φάρμακο (1-2 ευρώ το χάπι) κατά της επιληψίας και του άγχους, το οποίο σε συνδυασμό με αλκοόλ, κοκαΐνη ή άλλα οπιούχα προκαλεί… κύμα ευφορίας. Σίσα από υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου και χλωρίνη (2-3 ευρώ το γραμμάριο), ινδική κάνναβη και ηρωίνη. Πρόκειται για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» που οδήγησε τη 16χρονη Μαρκέλλα στον θάνατο ένα χρόνο πριν. Το ανήλικο κορίτσι είχε εντοπιστεί χωρίς σφυγμό, με αιμορραγία στη μύτη, από το πλήρωμα του ασθενοφόρου που κλήθηκε να την παραλάβει από διώροφη μονοκατοικία της οδού Επταλόφου στον Βύρωνα. Βρισκόταν σε παρέα, όπου ενήλικες και ανήλικοι διακινητές ναρκωτικών της έδωσαν τις επικίνδυνες ναρκωτικές ουσίες σε δύο διαδοχικές… φάσεις.

Το πιο δημοφιλές συστατικό του θανατηφόρου κοκτέιλ ήταν η σίσα, που είναι γνωστή ως η κοκαΐνη των φτωχών. Πρόκειται για διεγερτική ουσία, με βάση την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, η οποία αναμιγνύεται με διαφορετικές τοξικές ουσίες, όπως είναι το αλκοόλ, το χλώριο, ακόμη και υγρό μπαταρίας αυτοκινήτου. Η σίσα κάνει θραύση λόγω του χαμηλού κόστους και της ευκολίας παρασκευής της με συστατικά που είναι διαθέσιμα στην ελεύθερη αγορά.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

(8μηνο 2024)

Ουσία Γραμμάρια/Δισκία
Ακατέργαστη κάνναβη (χασίς) 1.942.252 γραμμ.
Κοκαΐνη 428.827 γραμμ.
Κατεργασμένη κάνναβη 131.376 γραμμ.
Ηρωίνη 89.231 γραμμ.
Ηρεμιστικά 37.523 δισκία
Κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη 12.612 γραμμ.