Η ενταξειακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ήταν στο επίκεντρο της διάσκεψης κορυφής της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.

Δέκα χρόνια από το ξεκίνημα της γερμανικής πρωτοβουλίας για την προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στο Βερολίνο υπογράφηκε σήμερα κοινή δήλωση και ένα νέο σχέδιο δράσης για την κοινή, περιφερειακή αγορά και την κινητικότητα των πολιτών μεταξύ των χωρών.

Στη διάσκεψη του Βερολίνου, προσκεκλημένοι του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ήταν οι ηγέτες των έξι χωρών, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, καθώς επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και εκπρόσωποι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» ξεκίνησε το 2014 με σκοπό σκοπό να εξασφαλίσει περισσότερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και να φέρει τις έξι χώρες πιο κοντά στην ΕΕ, αποτρέποντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία και τη διείσδυση της Κίνας στην περιοχή. Ωστόσο, και μετά από δέκα χρόνια, οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ ανοιχτές παραμένουν εστίες συγκρούσεων μεταξύ των χωρών, όπως μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Πηγή: ertnews.gr