Το Renault 4 δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ‘60 και εξελίχθηκε σε πραγματικό σύμβολο μιας περιόδου που σημαδεύτηκε από τις σαρωτικές κοινωνικές αλλαγές. Το μοντέλο της Renault, πολύ πριν μας προκύψουν τα SUV, απευθυνόταν σε ένα τεράστιο φάσμα υποψηφίων αγοραστών και εξελίχθηκε σε σύμβολο ελευθερίας, όντας ένα οικονομικό και ιδιαίτερα ικανό για κίνηση σε κάθε έδαφος μικρό μοντέλο.

Η σύγχρονη εκδοχή, ανακοινώθηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2022 με το πρωτότυπο 4EVER Trophy. Στο νέο ηλεκτρικό Renault 4 E-Tech εντοπίζονται στοιχεία από το DNA του αρχικού μοντέλου που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να εφευρεθεί εκ νέου ως ένα ευέλικτο συμπαγές αυτοκίνητο για τις ανάγκες του σήμερα. Εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρικό και συνδεδεμένο, είναι ένα αυτοκίνητο έτοιμο να πάει οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή.

Ανοιχτό στον κόσμο με την ηλεκτρική υφασμάτινη οροφή, είναι ξεκάθαρα έτοιμο για περιπέτεια με ένα τολμηρό, ρετρό φουτουριστικό σχέδιο που θα αρέσει στην πλειοψηφία των αγοραστών. Η αρθρωτή του διάταξη στην καμπίνα, που του επιτρέπει να προσαρμόζεται και να ταιριάζει σε όλες τις μεταφορικές ανάγκες, κάνει το νέο Renault 4 E-Tech electric ό,τι πιο ευέλικτο έχουμε δει στην κατηγορία των B-SUV.

Πέραν αυτού, είναι επίσης ένα αυτοκίνητο της εποχής του, γεμάτο τεχνολογία, είτε το ADAS για ασφάλεια, είτε το OpenR Link και το Reno το επίσημο avatar της Renault για τη νέα εμπειρία οδήγησης. Μιλάμε για ένα πλήθος χαρακτηριστικών που θα το κάνουν το ηλεκτρικό συμπαγές αυτοκίνητο μιας νέας γενιάς.

Το Renault 4 είναι η ιστορία μιας επιτυχημένης ιστορίας, στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο. Ήταν ένα αυτοκίνητο που πέτυχε πραγματικά εκπληκτικά νούμερα πωλήσεων κατά τη διάρκεια της καριέρας του, καθώς πουλήθηκε σε 8.135.424 μονάδες σε πέντε ηπείρους και σε περισσότερες από εκατό χώρες σε διάστημα 30 ετών, καθιστώντας το το μοντέλο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Renault σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατασκευασμένο στην Ευρώπη (Βέλγιο, Ισπανία κ.λπ.), στη Νότια Αμερική (Αργεντινή, Κολομβία, Περού κ.λπ.), Αφρική (Αλγερία, Μαρόκο, Νότια Αφρική κ.λπ.) ακόμη και στην Ωκεανία, το Renault 4 είναι το τέταρτο αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει γίνει ένα διεθνές πολιτιστικό σύμβολο.

Το Renault 4 E-Tech electric αντικατοπτρίζει την επαναβεβαιωμένη δέσμευση της Renault να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση σε όλη την Ευρώπη, φέρνοντας τα ηλεκτρικά οχήματα στο mainstream κομμάτι της αγοράς. Για το σκοπό αυτό, αναπτύσσει μια σειρά από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα για όλες τις ανάγκες και όλες τις χρήσεις. Το Renault 4 E-Tech καταλαμβάνει μια φυσική θέση στην κατηγορία B, ακριβώς πάνω από το Renault 5 E-Tech.

Ελαφρώς μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο από το ηλεκτρικό Renault 5 E-Tech, η θέση του είναι παρόμοια με αυτή του Captur σε σχέση με το Clio. Ενώ το Renault 5 E-Tech απευθύνεται σε αστικούς πελάτες, το Renault 4 E-Tech στοχεύει σε ένα ευρύτερο κοινό, επιδιώκοντας να προσελκύσει κάθε αγοραστή στα ηλεκτρικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των νέων οικογενειών.

Το αρχικό Renault 4 μπορεί να συνοψιστεί όμορφα σε μια λέξη: ευελιξία. Τριάντα χρόνια μετά το τέλος της καριέρας της, η ίδια λέξη είναι εξίσου κατάλληλη. Σήμερα, το Renault 4 E-Tech –ένα αυτοκίνητο της Renaulution– εντάσσεται στην ηλεκτρική γκάμα της Renault ως το αυτοκίνητο για κάθε ανάγκη. Οι φιλοδοξίες του εκφράζονται από τη σκέψη πίσω από το σχεδιασμό του: να αντικατοπτρίζει τη χρήση των πελατών όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε για καθημερινές ανάγκες καθώς και για Σαββατοκύριακα και αναψυχή. Είναι ιδανικό τόσο για σόλο οδήγηση όσο και για οικογενειακά ταξίδια, με κανονική ή εντατική χρήση του χώρου αποσκευών. Αυτή είναι φυσικά η κληρονομιά του αρχικού R4. Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το ηλεκτρικό Renault 4 E-Tech δίνει πρόσβαση σε όλους να πλησιάσουν και να εξερευνήσουν τις δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Επιδεικνύοντας την ευελιξία του, το Renault 4 E-Tech συνδυάζει εξαιρετικό χώρο αποσκευών με μια αρθρωτή διάταξη που είναι νέα σε αυτήν την κατηγορία. Με χώρο αποσκευών 420 λίτρα, χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους στην καμπίνα, αναδιπλούμενο πίσω αλλά και συνοδηγού κάθισμα. Ταυτόχρονα, η αυξημένη απόσταση από το έδαφος και το προηγμένο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Extended Grip εξασφαλίζουν άνετη οδήγηση.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με το χαμηλό κέντρο βάρους, το κράτημα στο δρόμο, τη λειτουργία One Pedal και την αυτονομία έως και 400 χιλιόμετρα, έγιναν δυνατά από την ειδική πλατφόρμα AmpR Small, τη μοναδική στο είδος της στην Ευρώπη. Σε κοινή χρήση με το Renault 5 E-Tech, αυτή η πλατφόρμα προσφέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακας, χωρίς συμβιβασμούς για τους πελάτες.

Πηγή: Sport24.gr