Οι θάνατοι αστέγων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 12% μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την οργάνωση «Μουσείο Αστέγων» η οποία προειδοποίησε για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Το «Μουσείο Αστέγων» ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν, τουλάχιστον 1.474 άνθρωποι πέθαναν ενώ ήταν άστεγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023, από 1.313 θανάτους που είχαν καταγραφεί το 2022.

Παράλληλα, οι θάνατοι των ανθρώπων που κοιμούνται στο δρόμο αυξήθηκαν κατά 42% από 109 σε 155 μέσα σε ένα χρόνο.

Τα στοιχεία συλλέγονται μέσω αιτημάτων σε τοπικές αρχές σύμφωνα με το νόμο για την «ελευθερία της πληροφόρησης» από το 2019. Ο οργανισμός επισημαίνει ότι τα στοιχεία προέκυψαν ενώ ορισμένες τοπικές αρχές δεν απάντησαν στα αιτήματα τους.

Το πρόγραμμα εντόπισε αυτό που περιέγραψε ως «επιδημία “θανάτων από απελπισία”», με σχεδόν τους μισούς θανάτους (47%) όπου η αιτία θανάτου ήταν γνωστή και αφορούσε το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την αυτοκτονία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τουλάχιστον 38 άνθρωποι που βιώνουν την έλλειψη στέγης το 2023 αυτοκτόνησαν.

Ο Gill Taylor, στρατηγικός υπεύθυνος για το έργο, δήλωσε: «Είναι απίστευτα απογοητευτικό το γεγονός ότι ορισμένες τοπικές αρχές εξακολουθούν να μην καταμετρούν τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν άστεγοι στην περιοχή τους.

«Αναλαμβάνουμε δράση με τη σύσταση μιας ειδικής διακυβερνητικής ομάδας, υπό την προεδρία του αναπληρωτή πρωθυπουργού, για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ώστε να επανέλθουμε σε τροχιά τερματισμού της έλλειψης στέγης”, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η δημοσιοποίηση των τραγικών στοιχείων για την αστεγία έρχεται λίγες μέρες πριν την προβολή ντοκιμαντέρ στο κανάλι ITV για τη δράση του φιλανθρωπικού ιδρύματος Homewards, που ίδρυσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ τον Ιούνιο του 2023.

Το Homewards έχει στόχο τον τερματισμό της αστεγίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω πενταετούς συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ο οργανισμός στον ένα χρόνο λειτουργίας του «γιορτάζει κάποιες πρώτες επιτυχίες, όπως νέα επιδόματα για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των αστέγων και περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια που δωρίστηκαν για να βάλουν οικογένειες σε νέα σπίτια».

Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποιούνται σήμερα αποδεικνύουν ότι η αστεγία εξακολουθεί να αυξάνεται και κοστίζει ανθρώπινες ζωές καθημερινά.

Πηγή: ertnews.gr