Μία μεγάλη απάτη τύπου – καρουζέλ, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίας, πρώην πολιτικός καθώς και ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ από τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι εμπλεκόμενοι φέρεται να ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, με εικονικές συναλλαγές ΦΠΑ, με 35 εκατ. ευρώ.

Τι αναφέρει πολυσέλιδο πόρισμα για την απάτη

Ειδικότερα, πολυσέλιδο πόρισμα 350 σελίδων από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που αφορά την μεγάλη υπόθεση απάτης στη Βόρεια Ελλάδα, έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκη.

Εμπλεκόμενοι σε αυτή είναι επιχειρηματίας και κορυφαίο στέλεχος τράπεζας, το οποίο έχει παρελθόν και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο επιχειρηματίας σε συνεργασία με στενό συγγενικό του πρόσωπο διαχειριζόταν εταιρείες – «φαντάσματα» σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού, πραγματοποιώντας εικονικές συναλλαγές.

Έτσι, είτε εισέπραττε ΦΠΑ που δεν δικαιούνταν είτε δεν κατέβαλε φόρο.

Η δράση τους

Με βάση το πόρισμα, ο επιχειρηματίας είχε πάρει δάνεια από την τράπεζα που διοικούσε ο άλλος εμπλεκόμενος, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Σε αντάλλαγμα, ο επιχειρηματίας φέρεται να βοήθησε τον τραπεζίτη να νομιμοποιήσει παράνομα κεφάλαια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στο «πόθεν έσχες» του.

Την ίδια ώρα, στην ίδια υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται κι ένας εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος παρείχε βοήθεια στον επιχειρηματία, βεβαιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις το γνήσιο της υπογραφής του, διευκολύνοντας συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία ερεύνησε την υπόθεση, κατέληξε πως οι εμπλεκόμενοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με 35 εκατ. ευρώ με εικονικές συναλλαγές.