«Το θέμα για το επίδομα αγόνου είναι ενδεικτικό του τι κάνει το Υπουργείο εδώ και δύο χρόνια. Διότι διαπίστωσε μια ανάγκη το 22, τη νομοθέτησε και από το 22 μέχρι τώρα που μιλάμε δεν έχει γίνει, δεν την έχει υλοποιήσει. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν πρόκειται να συγκινηθεί ή να θεωρήσει ότι εδώ έχουμε μια δέσμευση η οποία θα πιάσει τόπο» ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για το μέτωπο που φαίνεται να ανοίγει μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και τους ιδιώτες παθολόγους.

«Δεν υπάρχει κανένα μέτωπο. Υπάρχει μια πραγματικότητα, υπάρχει και μια αδράνεια» αντέτεινε ο κ. Εξαδάκτυλος, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως ο κ. Γεωργιάδης «δεν ζήτησε ποτέ βοήθεια, ποτέ γνώμη» από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει στείλει τουλάχιστον τέσσερις επιστολές και το έχει πει τουλάχιστον 25 φορές σε αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν είναι δηλαδή, ότι αυτό τελοσπάντων, παράπεσε γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί του, αλλά είναι ένα πολύ ενδεικτικό. Και μάλιστα στη Βουλή προχθές είπε ότι θα την βγάλει την ΚΥΑ αντί να έρθει να πει, την έβγαλα, είπε θα την βγάλω» σημείωσε αναφερόμενος στον κ. Γεωργιάδη.

Σχετικά με το ζήτημα της στελέχωσης θέσεων σε νησιά και σε περιοχές που υπάρχουν ελλείψεις, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε πως δεν πρόκειται για θέμα που προέκυψε σήμερα.

«Το ίδιο πρόβλημα είχαμε και πριν από έναν χρόνο. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε και πριν από δύο χρόνια. Τι έχει γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Το 2022 η κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο και ορθά, που θα αύξανε το επίδομα αγόνου, το επίδομα δηλαδή που παίρνουν όσοι γιατροί υπηρετούν στις άγονες περιοχές, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, μέχρι στιγμής δίδεται στις τιμές του 1983 σε δραχμές. Ο νόμος λοιπόν το 2022 που σωστά ψηφίστηκε, προέβλεπε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2023, Κοινή Υπουργική Απόφαση θα όριζε το ύψος αυτού του επιδόματος αγόνου, το οποίο αντιλαμβάνεστε είναι το κύριο κίνητρο για να πάει κάποιος σε αυτές τις περιοχές. Έχει εκδοθεί αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέχρι την ώρα που μιλάμε τώρα; Όχι. Έχει σταλεί κάποια επιστολή σε κάποιον να του ζητήσει ευγενικά τη βοήθειά του; Στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στον Ιατρικό Σύλλογο της Κω, στον Ιατρικό Σύλλογο της Σπάρτης, στον μεμονωμένο συνάδελφο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενδεχομένως στο Κιλκίς ή στο Διδυμότειχο; Όχι. Βγήκε και είπε ότι ή θα ‘ρθείτε ή θα σας φέρω. Έχουμε πόλεμο, έχουμε πανδημία, έχουμε φυσική καταστροφή; Έχουμε ένα σύστημα το οποίο τα παρέχει όλα, είναι ζηλευτό από τους πάντες και κάποιοι μυστήριοι λένε όχι; Και ποιοι είναι αυτοί οι μυστήριοι. Είναι αυτοί που το 2014 τους απολύσανε σε μια νύχτα από το ΙΚΑ και τους είπαν ότι ή θα γίνετε πλήρους και αποκλειστικής ή θα πάτε στα ιατρεία σας, μέσα σε μια νύχτα και μετά από 10 χρόνια δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και δεν τήρησε η πολιτεία τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Είναι αυτοί που το 2018 μέσα σε μια μέρα κάποιος άλλος νταής τους είπε, σας κόβω τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ διότι εγώ θέλω παθολόγους στον οικογενειακό γιατρό και θα σας τις κόψω για να πάτε να κάνετε συμβάσεις και δεν πήγαν.. Ο πρώτος ήταν ο Γεωργιάδης και ο άλλος ο Πολάκης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπάρχει πρόβλημα αριθμού παθολόγων, παραδέχθηκε ο κ. Εξαδάκτυλο, σημειώνοντας ωστόσο πως «αντί να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε ελκυστικό,  έρχεται κάποιος και λέει ότι ή έτσι ή αλλιώς» συμπλήρωσε.

Οι αποδοχές στην παραμεθόριο είναι ίδιες με τις αποδοχές στο κέντρο, με μόνη διαφορά το επίδομα αγόνου, σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως οι 3-4 χιλιάδες ευρώ μισθός για τις θέσεις που προκηρύσσονται στην Περιφέρεια, είναι μικτά χρήματα.

Πηγή: ertnews.gr