ΑΔΕΔΥ: Ναι στην εξυγίανση και στην παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, αλλά να μην καταργηθεί η ΔΟΥ Χαλκίδας

Τη θέση της για τα φαινόμενα χρηματισμού και διαφθοράς στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, έκανε γνωστή η ΑΔΕΔΥ, με δύο βασικούς άξονες στις προτάσεις της. Από την μία να τιμωρηθούν όσοι εμπlέκονται και από την άλλη να μην καταργηθεί η συγκεκριμένη ΔΟΥ, καθώς όπως αναφέρει θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της και την από 29/05/24 ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.–Δ.Ο.Υ., καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα φαινόμενα χρηματισμού και διαφθοράς στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Τέτοια μεμονωμένα περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση με τους 600.000 Δ.Υ. (εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, υπαλλήλους υπουργείων κτλ) που επιτελούν με απόλυτη ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι όσοι κριθούν ένοχοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ταυτόχρονα καλούμε την πολιτεία να ξεκινήσει άμεσα τις πειθαρχικές διαδικασίες και να επιβάλει τις ποινές που προβλέπονται από το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα στους επίορκους υπάλληλους που με τη στάση τους σπιλώνουν και τους εργαζόμενους, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με τέτοια περιστατικά.

Τα φαινόμενα, όμως, αυτά δεν μπορεί να αξιοποιούνται για να αποποιηθεί η κυβέρνηση και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ τις αντικειμενικές ευθύνες τους στην επιλογή Προϊσταμένων (στο κύκλωμα εμπλέκεται η Διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας) και γενικότερα στον αναξιοκρατικό τρόπο επιλογής, αλλά ούτε για να τρέξουν μέσα από την ουσιαστική κατάργηση της ΔΟΥ Χαλκίδας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αττικής, το συνολικότερο σχέδιό τους για την κεντρικοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και την υποβάθμιση των ΔΟΥ.

Καταγγέλλουμε την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ να καταργήσει ουσιαστικά τη ΔΟΥ Χαλκίδας με μεταφορά των αντικειμένων της στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αττικής. Θεωρούμε αδιανόητο να εφαρμόζονται αντίποινα και να τιμωρούνται συλλήβδην όλοι οι υπάλληλοι μιας υπηρεσίας, τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει σχέση με τα γεγονότα.

Μια τυχόν κατάργηση της ΔΟΥ Χαλκίδας με μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Αττική είναι καταστροφική απόφαση γιατί:

-προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία σε όλους τους πολίτες και επαγγελματίες του νομού Εύβοιας οι οποίοι δε θα μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν. Δεν είναι τυχαίο το ότι δεν υπάρχει φορέας-συλλογικότητα στο νομό Εύβοιας που να μην έχει εκφράσει την καταδίκη του στο σχέδιο κλεισίματος της ΔΟΥ Χαλκίδας

-δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στις ήδη επιβαρυμένες κεντρικοποιημένες υπηρεσίες της Αττικής, πολλές από τις οποίες δουλεύουν ήδη “στο κόκκινο”.

-στιγματίζει μόνιμα και τιμωρεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη ΔΟΥ Χαλκίδας, οι οποίοι δε φταίνε σε τίποτα.

-ανατρέπει δραματικά την καθημερινότητα των εργαζομένων αυτών, που θα κληθούν να καλύψουν τεράστιες αποστάσεις όχι μόνο από τη Χαλκίδα, αλλά και από την Λίμνη, το Αλιβέρι, τα Ψαχνά κλπ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με βάση τα παραπάνω, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών να ακυρώσει τα σχέδια της ΑΑΔΕ για κατάργηση της ΔΟΥ Χαλκίδας».