«Αδιέξοδο» στον πόλεμο βλέπει ο Β. Ζελένσκι – «Η Δύση φοβάται ήττα της Ρωσίας και ήττα της Ουκρανίας»

Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν τις επιθέσεις τους με το Κρεμλίνο να επισημαίνει ότι μεταξύ των πυραύλων και ντρόουνπου κατέρριψε ήταν και όπλα αμερικανικής προέλευσης. Σε συνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο διαθέτει μόνο το ένα τέταρτο της αεράμυνας που χρειάζεται για να κρατήσει την πρώτη γραμμή, ενώ ζητά από τη Δύση να ανάψει το πράσινο φως για να επιτεθεί στη Ρωσία με τα όπλα που προμηθεύτηκε.

H προέλαση του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου, άφησε τις τελευταίες ώρες ακόμη 10 νεκρούς, μεταξύ των οποίων μια έγκυος και τραυμάτισαν άλλους 25, ενώ 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία.

Εν μέσω βομβαρδισμών αστυνομικοί εκκένωσαν την περιοχή της Βοβτσάνσκ, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν υπάρχει ρεύμα, ούτε νερό παρά μόνο στάχτη και ερείπια.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι η Ουκρανία διαθέτει μόλις το ένα τέταρτο των αντιαεροπορικών συστημάτων που απαιτούνται και ότι μειονεκτεί γιατί απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εναντίον ρωσικών βάσεων.

«Δεν ενθαρρύνουμε ούτε επιτρέπουμε επιθέσεις με χρήση οπλικών συστημάτων που παρέχονται από τις ΗΠΑ εντός της ρωσικής επικράτειας», επανέλαβε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, απαντώντας στο «αδιέξοδο» για το οποίο μίλησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση παράλογη όπου η Δύση φοβάται ότι η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο. Και δεν θέλει την ήττα της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον Ζελένσκι που προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιτεθεί στην πόλη του Χαρκόβου, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 Μαΐου.

Στο μέτωπο του Ντονέτσκ οι Ουκρανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν το δικό τους δράμα.
«Πολεμάμε νύχτα μέρα. Έχουμε έλλειψη πυρομαχικών και κάνουμε όση οικονομία μπορούμε», ανέφερε Ουκρανός στρατιώτης.

Η στράτευση κρατουμένων ήδη ξεκίνησε ενώ με προτροπή των καθηγητών τους Ουκρανοί μαθητές στον ελεύθερο χρόνο τους συναρμολογούν στρατιωτικά drone με ανταλλακτικά που αγοράζουν εθελοντές χορηγοί.