Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο συγκεντρώθηκαν μαζικά την Κυριακή για την κηδεία ενός κορυφαίου διοικητή που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σε μια σημαντική επίδειξη στήριξης για την ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε τον διοικητή Ιμπραχίμ Ακίλ ως “έναν από τους μεγάλους ηγέτες της”, λέγοντας ότι ο 61χρονος πέθανε σε μια “ισραηλινή δολοφονία… στα νότια προάστια της Βηρυτού” την Παρασκευή.

Ο Ακίλ ηγείτο της ελίτ μονάδας Ράντβαν της Χεζμπολάχ και ήταν στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ σχεδόν μια δεκαετία. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η “στοχευμένη επίθεση” της Παρασκευής σκότωσε τον Ακίλ και αρκετούς άλλους διοικητές της Δύναμης Ράντβαν.

Άνδρες και γυναίκες, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα, συγκεντρώθηκαν στην κατάμεστη τελετή στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, όπου η Χεζμπολάχ απολαμβάνει σταθερή στήριξη. Ορισμένοι θρηνούντες κρατούσαν φωτογραφίες μελών της Χεζμπολάχ που έχουν σκοτωθεί.

Μαχητές με στρατιωτικά ρούχα και κόκκινες μπερέδες παρατάχθηκαν, ενώ άλλοι κουβαλούσαν το φέρετρο του Ακίλ και ενός άλλου μέλους της Χεζμπολάχ, καλυμμένα με τη κίτρινη σημαία της ομάδας, καθώς μια μπάντα παιάνιζε.

Η ασφάλεια ήταν αυστηρή, με την άμεση περιοχή περιτριγυρισμένη από μεταλλικά φράγματα.

Η Αμίρα Μάκι, 60 ετών, δήλωσε στο AFP ότι παραβρέθηκε στην κηδεία “για να πει ότι είμαστε όλοι μαζί” με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλλαχ.

“Θυσιάζουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας γι’ αυτόν,” είπε, κρατώντας μια φωτογραφία του αδελφού και του κουνιάδου της που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τους τελευταίους μήνες.

Κοντά, μια γυναίκα που αυτοπαρουσιάστηκε μόνο ως Φατίμα δήλωσε ότι η παρακολούθηση της κηδείας του Ακίλ ήταν “καθήκον”.

“Κάθε μάρτυρας μας προστατεύει… και αν δεν ήταν οι θυσίες των ανδρών μας, δεν θα ήμασταν εδώ,” είπε η 26χρονη.

“Βρισκόμαστε σε… μια μοιραία μάχη,” είπε στο AFP.

  • “Δάχτυλα στη σκανδάλη” –

Ένα πανό κοντά στη διαδικασία έγραφε: “Δεν θα εγκαταλείψουμε την Παλαιστίνη”, αναφερόμενο στη θέση της Χεζμπολάχ ότι μόνο μια κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας θα σταματήσει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ έχει ανταλλάξει σχεδόν καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις στη στήριξη της Χαμάς από την επίθεση της παλαιστινιακής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι εντάσεις και η βία αυξήθηκαν δραματικά αυτή την εβδομάδα, με βαριές ισραηλινές επιθέσεις στη νότια Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει πυραύλους κατά της Χάιφας στο βόρειο Ισραήλ αυτό το σαββατοκύριακο, αυξάνοντας τους φόβους για συνολική πόλεμο.

Απευθυνόμενος στην κηδεία, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χεζμπολάχ Νάιμ Κάσεμ δήλωσε ότι η ομάδα ήταν “έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες” στη μάχη της με το Ισραήλ.

Το πλήθος διέκοψε την ομιλία του με διαρκείς φωνές “Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ!” και εκφράσεις αφοσίωσης στον Νασράλλαχ.

Ο Κάσεμ είπε ότι ο Ακίλ ήταν “διοικητής των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ” και είχε ιδρύσει τη Δύναμη Ράντβαν και την ηγεσία της το 2008.

Η επίθεση της Παρασκευής στόχευσε μια υπόγεια συνάντηση διοικητών της δύναμης, σκοτώνοντας 16 από αυτούς.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου έχει αναφέρει συνολικά 45 θανάτους από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, συμπεριλαμβανομένων πολιτών.

Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι ένας δεύτερος ανώτερος διοικητής, ο Αχμέντ Ουάμπι, ήταν επίσης μεταξύ των νεκρών.

Μετά την τελετή κηδείας, οι θρηνούντες περπάτησαν κοντά στα φέρετρα που τοποθετήθηκαν σε ένα φορτηγό και στολισμένα με στεφάνια.

Ο Ακίλ ήταν ο δεύτερος ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε από τον Οκτώβριο, μετά από μια ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον κορυφαίο διοικητή Φουάντ Σούκρ στα νότια προάστια της Βηρυτού τον Ιούλιο.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον 39 άτομα σκοτώθηκαν και σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν όταν εκρήξεις από τις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ σημειώθηκαν. Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει σχολιάσει.

Παρά τη ραγδαία αύξηση της βίας και τους αυξανόμενους φόβους πολέμου, οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ στην κηδεία της Κυριακής εξέφρασαν αμετάβλητη αφοσίωση στην σιιτική μουσουλμανική κίνηση.

“Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το αίμα μας και τα παιδιά μας,” είπε ο μηχανικός Χουσεΐν Ζάαρουρ, 72 ετών, που δήλωσε ότι δύο από τους συγγενείς του είχαν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο.

“Είμαστε έτοιμοι, και τα δάχτυλά μας είναι στη σκανδάλη,” είπε στο AFP.

Πηγή: AFP