Άγ. Συρίγος: Ο κ. Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι θέλει να συνεχιστεί η ηρεμία – Αλλάζει ριζικά τα δεδομένα (audio)

«Διάβασα προσεκτικά τη συνέντευξη χθες του κ. Ερντογάν. Τι βλέπω ως καινούργιο (…) ότι συμφωνεί ότι υπάρχει πρωτοφανής ηρεμία στο Αιγαίο πάνω από δεκαπέντε μήνες και αφήνει να εννοηθεί ότι θέλει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να πω ότι αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί τα τελευταία πενήντα χρόνια. Tο βλέπουμε τώρα και αλλάζει ριζικά τα δεδομένα» επισήμανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Άγκυρα.

«Ένα από τα πράγματα που λέγαμε παλαιότερα και σε διάφορους που έρχονταν να μεσολαβήσουν ήταν ότι δεν χρειάζεται ο άλλος να αμφισβητήσει τη διαφορά μεταξύ 6 και 10 μιλίων στέλνοντας δέκα αεροπλάνα την ημέρα να το αμφισβητούν. Μπορεί να το κάνει και με μια διπλωματική διακοίνωση μία φορά το χρόνο. Μάλιστα το δεύτερο έχει και περισσότερη ουσία, διότι μένει. Η Τουρκία λοιπόν έχει μπει σε αυτή τη λογική. Άρα εάν πετύχουμε συνέχιση αυτής της ηρεμίας είναι από μόνο του ένα καλό σημείο» προσέθεσε ο κ. Συρίγος.

Σχετικά με την νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας και την ορκωμοσία της, ο κ. Συρίγος έκανε το ακόλουθο σχόλιο.

«Από το 2019 είχα γράψει ένα βιβλίο με τον συνάδελφο τον κ. Χατζηβασιλείου, τονίζαμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι θα δούμε ποιες είναι οι αντοχές της όταν θα αλλάξει κυβέρνηση. Και το δεύτερο, ότι η Συμφωνία έχει μία τρομακτική αναπηρία. Δεν μπορείς να ονομάζεις το κράτος Βόρεια Μακεδονία, που κάναμε μια υποχώρηση και τους κατοίκους μακεδόνες και τη γλώσσα μακεδονική. Ή θα τους ονομάσεις όλους βορειομακεδόνες, βορειομακεδονική γλώσσα, Βορειομακεδόνες οι κάτοικοι, βορειομακεδονικό έθνος ή δεν θα κάνεις αυτή τη Συμφωνία. (…) Προσέφερε μια λύση, αλλά έπρεπε να είναι ολοκληρωμένη. Έτσι όπως είναι, το ιδεολόγημα του μακεδονισμού δυστυχώς παρέμεινε ζωντανό».

Σύμφωνα όσα ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Συρίγος, επειδή η Συμφωνία έγινε κατόπιν των πιέσεων που άσκησαν προς την ελληνική πλευρά, Ευρωπαίοι και ΗΠΑ, εκτίμησή του είναι ότι θα ασκηθεί εκ νέου πίεση προς τη νέα ηγεσία, να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και μένει να φανεί πόσο αυτό θα λειτουργήσει.

Σχετικά με τη χθεσινή φιέστα του Αλβανού Πρωθυπουργού στο Γαλάτσι, ο κ. Συρίγος σχολίασε πως «συνδεόταν απόλυτα με την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να κατέβει υποψήφιος ο Φρέντι Μπελέρης». «Αυτό ενόχλησε πάρα πολύ τον Έντι Ράμα και ήθελε να δείξει ότι αυτός προχωράει ανεξάρτητα από αυτή την επιλογή. Στην πραγματικότητα, η υπόθεση Μπελέρη θα παραμένει ένα τρομακτικό αγκάθι στο πλευρό του Ράμα. Θα βγάζει διαρκώς στην επιφάνεια τι γίνεται με τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας. Δεν είναι κάτι που το ξεπερνάει. Έκανε στρατηγικό λάθος ο Ράμα με την επιλογή του να συγκρουστεί με τον Μπελέρη. Πίστευε ότι η Ελλάδα θα το ξεχάσει σε μερικές εβδομάδες, μήνες. Του βγαίνει μπροστά».

Πηγή: ertnews.gr