Αίγυπτος: Να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν  οι «προειδοποιήσεις» της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Αίγυπτος ζήτησε να αντιμετωπιστούν σοβαρά οι απειλές του Χ. Νασράλα προς την Κύπρο, να μην διαθέσει τα εδάφη της στον εχθρό σε οποιονδήποτε πόλεμο με τον Λίβανο.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών και  των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών ήρθαν σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να περιορίσουν τα ισραηλινά μηνύματα για κλιμάκωση.

Ένας υψηλόβαθμος Αιγύπτιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στη λιβανική εφημερίδα Al-Akhbar ότι οι επαφές με την Ουάσιγκτον επικεντρώθηκαν στις καταστροφικές συνέπειες για τα διάφορα μέρη σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος στο μέτωπο του Λιβάνου. Οι Αιγύπτιοι επεσήμαναν στην αμερικανική πλευρά την ανάγκη να αντιμετωπιστούν σοβαρά οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και «να μην υποτιμηθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει η Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με τον ίδιο Αιγύπτιο αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου και πιστεύει ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι πλέον ποιος θα πυροβολήσει πρώτος, αλλά μάλλον οι επιπτώσεις που θα προκύψουν ελλείψει ενός ξεκάθαρου οράματος  που μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο αν ξεσπάσει.

Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι άκουσαν από τους Αμερικανούς ότι ετοιμάζονται να στείλουν επειγόντως μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου για να συναντηθούν με Ισραηλινούς αξιωματούχους και να πραγματοποιήσουν μια περιφερειακή περιοδεία με στόχο την αποτροπή του ξεσπάσματος πολέμου.

Ο Αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Abbas Kamel θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο φάκελο του Λιβάνου τις επόμενες ημέρες, κάτι που μπορεί να ωθήσει Αντιπροσωπεία των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών να επισκεφθεί σύντομα τη Βηρυτό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν από Αιγύπτιους αξιωματούχους περιελάμβαναν επαφή με Κύπριους αξιωματούχους οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι η Λευκωσία δεν είχε καμία πρόθεση να συμμετάσχει σε συμμαχίες ή ενέργειες που στοχεύουν τον Λίβανο και βοηθούν το Τελ Αβίβ στον πόλεμο του, σημειώνοντας ότι ο κυπριακός ρόλος στην περιοχή συνδέεται να επιδιώξει να φέρει βοήθεια μέσω της θάλασσας στη Λωρίδα της Γάζας.