Αίγυπτος: Συμπαρίσταται στο Διεθνές Δικαστήριο στην προσφυγή κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα υποστηρίξει επίσημα την καταγγελία που υπέβαλε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) για φερόμενα εγκλήματα γενοκτονίας που διαπράχθηκαν στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν τα πρακτορεία DPA και EFE.

«Μετά την επιδείνωση της έντασης και της κλίμακας των ισραηλινών επιθέσεων κατά Παλαιστινίων αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων «απευθείας επιθέσεων» κατά του πληθυσμού και της καταστροφής ζωτικής σημασίας υποδομών στον παλαιστινιακό θύλακα, η Αίγυπτος αποφάσισε να υποστηρίξει αυτήν την καταγγελία στο ICJ. εξήγησε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. σε ανακοίνωση.

Η Αίγυπτος κατηγορεί επίσης το Ισραήλ ότι «αναγκάζει τους Παλαιστίνιους να φύγουν ή να εκτοπιστούν από τα εδάφη τους», γεγονός που συνέβαλε σε «μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργήσει συνθήκες που είναι αδύνατη η παραμονή στη Λωρίδα της Γάζας».

Όλες αυτές οι ισραηλινές ενέργειες συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς και της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1949 για την προστασία των αμάχων στον πόλεμο, δήλωσε επίσης το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το τελευταίο ζητά από το Ισραήλ να εφαρμόσει τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το ICJ τον Ιανουάριο για να διασφαλίσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Το Υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο ζητά επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει “άμεσα μέτρα” για κατάπαυση του πυρός και ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, μια πόλη στη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται στα αιγυπτιακά σύνορα και είναι το τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων που φεύγουν από τις μάχες μεταξύ της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και του ισραηλινού στρατού.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) διέταξε τον Ιανουάριο το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, να προστατεύσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό και να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας, χωρίς όμως να του ζητήσει να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. θύλακας Παλαιστίνιος. Ωστόσο, το ICJ δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την υπόθεση που υποβλήθηκε από τη Νότια Αφρική, δηλαδή την καταγγελία ότι έλαβε χώρα γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω της παραβίασης από το Ισραήλ της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία που υπεγράφη το 1948. Αυτό το μέρος της δικαστικής διαδικασίας θα μπορούσε κρατάει χρόνια.

Μετά από μια ένοπλη εισβολή της οργάνωσης της Χαμάς κατά την οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ πραγματοποιεί μια ισχυρή στρατιωτική επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 35.000 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει περισσότερους από 78.000 άλλους, κυρίως πολίτες, γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας.